Lajme

Kantoni zviceran ku mund të gjobiteni për mos votim

Shumica e zviceranëve që hedhin votat e tyre në zgjedhje ose referendume e bëjnë këtë vullnetarisht. Por në një kanton, votimi është i detyrueshëm

Zviceranët votojnë të paktën katër herë në vit – më shpesh se qytetarët e çdo vendi tjetër. Në 25 nga 26 kantone, ky aktivitet, megjithëse inkurajohet fuqishëm, është fakultativ.

Njerëzit mund të zgjedhin nëse do të hedhin votën e tyre apo do të votojnë, në varësi të interesimit të tyre për çështje të veçanta, pwrcjell albinfo.ch.

Në mënyrë tipike, më pak se gjysma e votuesve me të drejtë vote i dorëzojnë fletëvotimet e tyre – qoftë me postë ose personalisht. Kjo pjesëmarrje e ulët shpesh i është atribuar ‘lodhjes së votuesve’, që do të thotë se njerëzit lodhen nga detyrimi për të peshuar shumë çështje me një frekuencë kaq të rregullt.

Por një qëndrim i tillë i pangopur nuk është i pranueshëm në një kanton zviceran: Schaffhausen. Çdo shtetas i rritur që nuk voton në zgjedhjet ose referendumet e planifikuara rregullisht gjobitet.

Ky dënim dikur ishte 3 franga për një votë të humbur, por në mars 2014 parlamenti kantonal e dyfishoi atë në 6 franga.

Kjo gjobë, më shumë simbolike sesa ndëshkuese e vërtetë nga pikëpamja financiare, synon të nxisë interesin dhe pjesëmarrjen e votuesve. Strategjia duket se ka funksionuar: pjesëmarrja në Schaffhausen është vazhdimisht 15 deri në 20 përqind më e lartë se mesatarja zvicerane, pwrcjell tutje albinfo.ch.

Megjithatë, disa ekspertë janë skeptikë për këtë pjesëmarrje të detyruar politike.

“Mund të ndodhë që disa nga votuesit të votojnë pa ekspertizë të mjaftueshme”, tha Daniel Kübler, studiues i demokracisë në Universitetin e Cyrihut në një intervistë me transmetuesin publik SRF menjëherë pasi Schaffhausen dyfishoi gjobën.

“Pjesëmarrja në votime nuk ka të bëjë vetëm me sasinë. Bëhet fjalë edhe për cilësinë e interesit politik”, shtoi ai.

Në fakt, detyrimi – dhe kërcënimi me gjobë – nuk i shtyn gjithmonë votuesit e Schaffhausen-it të shkojnë drejt qendrave të votimit.

“Shpesh nuk kam kohë ose thjesht nuk më pëlqen”, tha pronari i hotelit René Laville për SRF.

Megjithatë, ai pranoi se gjoba ishte e drejtë dhe nuk e ka problem ta paguajë atë.

Votimi i detyrueshëm ishte i zakonshëm në Zvicër në shekullin e 19-të, por u shfuqizua në 25 kantonet e tjera deri në vitet 1970.

Ai mbetet në fuqi në rreth 30 vende të botës. Në Evropë, kërkohet në Belgjikë, Luksemburg, Danimarkë, Lihtenshtajn, Greqi dhe Qipro.

Si e dinë autoritetet se kush ka votuar dhe kush jo?

Qoftë në Schaffhausen apo gjetkë në Zvicër, qytetarët mund të votojnë në dy mënyra.

Një, dhe deri tani metoda më e përdorur është me postë.

Çdo votues me të drejtë vote merr një fletë votimi me postë, së bashku me një paketë informacioni, duke detajuar se cilat janë çështjet, cilat parti janë pro ose kundër dhe cili është qëndrimi i Këshillit Federal.

Fletëvotimi duhet të plotësohet dhe nënshkruhet, dhe zarfi i kthimit përmban një fletë letre me emrin dhe adresën e votuesit.

Në rast të votimit personal, çdo votues duhet të tregojë identifikimin e tij ose të saj dhe emrat e tyre fshihen nga lista.