Lajme

Si do të ndikojë buxheti i vitit 2024 te të huajt në Gjermani?

Të huajt që jetojnë në Gjermani do të shohin disa shërbime sociale në rritje në 2024 – por gjithashtu do të përballen me shkurtimet buxhetore në fushat kryesore të jetës së tyre të përditshme.

Gjatë verës, Gjermania miratoi buxhetin e saj të shumë debatuar për vitin 2024, i cili do të miratohet zyrtarisht në nëntor.

Disa shpenzime janë në rritje, përkatësisht ato për mbrojtje. Qeveria gjermane ka lënë mënjanë 51.8 miliardë euro shpenzime ushtarake për vitin 2024, nga 50 miliardë euro këtë vit. Kjo e vendos atë në objektivin e vendosur nga NATO prej dy përqind të PBB-së së çdo shteti anëtar, shkruan The Local.

Bundesrepublik prej vitesh është kritikuar se nuk e ka përmbushur këtë kuotë, por për herë të parë është vendosur, madje edhe ta tejkalojë atë, ndërsa përpiqet gjithnjë e më shumë të rindërtojë Bundeswehr-in e saj të dobët dhe t’i japë më shumë mbështetje Ukrainës.

Por për të buxhetuar për këtë rritje, ndër të tjera, pa hyrë në borxhe, po shkurton gjithashtu disa shërbime që prekin të huajt në Gjermani. Ja çfarë duhet të dini, përcjell albinfo.ch.

Elterngeld po përgjysmohet

Shumë shpërngulen në Gjermani për punë me pagesë më të lartë që ofron vendi, veçanërisht në fushat STEM. Por çiftet dhe individët që kanë të ardhura të tatueshme prej më shumë se 150,000 € në vit nuk do të kualifikohen më për Elterngeld (ndihma prindërore) kur të shkojnë në pushim prindëror.

Më parë përfitimi ishte në dispozicion për çiftet që fitonin më pak se 300,000 €, ose 250,000 € për prindërit e vetëm. Lëvizja pritet të prekë rreth 60,000 familje në Gjermani, shkruan The Local.

Më pak financim për trenat

Për vite me radhë qeveria gjermane është zotuar të rinovojë shërbimet e saj hekurudhore, të cilat janë të njohura për vonesat dhe anulimet e tyre të shpeshta. Madje kishte lënë mënjanë 45 miliardë euro për Deutsche Bahn në një paketë të gjerë klimatike të miratuar në mars. Megjithatë, qeveria tani ka thënë se aktualisht do të financojë shërbimin hekurudhor “për aq sa është e mundur financiarisht”.

Për ambientalistët, kjo ishte një goditje e dyfishtë pasi buxheti ende përfshin lehtësime taksash për shoferët – diçka që Partia e Gjelbër e ka shtyrë Ministrin e Financave Christian Lindner (FDP) të heqë dorë.

Por entuziastët e trenave që kërkojnë të eksplorojnë Gjermaninë dhe më gjerë mund të presin ende me padurim shërbime të shpejta që do të dalin në muajt e ardhshëm, shpesh në partneritet me linjat hekurudhore austriake dhe franceze. Dhe pavarësisht bisedave për rritjen e çmimit, Deutschlandticket është ende e vendosur të jetë në dispozicion për vetëm 49 € në muaj (të paktën për momentin), përcjell albinfo.ch.

Reduktimi i fondeve për shërbimet digjitale

Gjermania është bërë mjerisht e njohur për mungesën e shërbimeve digjitale të disponueshme, duke përfshirë shumë që do ta bënin jetën e të huajve shumë më të lehtë, si për shembull një Anmeldung në internet ose rinovimin e një vize digjitale me zyrat e imigracionit.

Kjo është përmirësuar vazhdimisht, veçanërisht që kur Gjermania miratoi një Akt të Aksesit Online (OZG), për të rritur ndjeshëm shërbime të tilla. Por për këtë vit Ministria e Brendshme ka caktuar 3.3 milionë euro për digjitalizimin e administratës dhe shërbimeve administrative vitin e ardhshëm – krahasuar me 377 milionë euro këtë vit.

Është e vërtetë që shumë politikanë gjermanë – përfshirë kancelarin Olaf Scholz (SPD) – po bëjnë presion për digjitalizim pjesërisht për të bindur më shumë të huaj që të vijnë dhe të ndihen rehat në Gjermani. Por me mungesën e fondeve, një revolucion digjital mund të zgjasë pak më shumë sesa pritej, shkruan The Local.

Kontribute më të larta të kujdesit shëndetësor

Buxheti një miliard për sigurimet shëndetësore afatgjatë (Pflegeversicherung) është duke u pakësuar, por hendeku po plotësohet nga normat më të larta të kontributeve të kujdesit shëndetësor të cilat u përshtatën në korrik të këtij viti. Megjithatë, disa njerëz, si ata me fëmijë, kanë parë që normat e tyre të kontributit të ulen lehtë.

Më shumë përfitime sociale

Buxheti mund të duket se parashikon dënim dhe errësirë për shumë njerëz, por ai gjithashtu po i jep një shtysë të madhe disa shërbimeve sociale. Përfitimi i ri i papunësisë në Gjermani, Bürgergeld, do të rritet me 23.8 miliardë euro në vitin 2023 në 24.3 miliardë euro vitin e ardhshëm.

127 miliardë euro shtesë po ndahen për sigurimin e pensioneve (Rentenversicherung), të cilin Gjermania e sheh aq shumë të nevojshme me rritjen e popullsisë së saj dhe koston e jetesës – me një normë inflacioni që qëndron mbi gjashtë përqind.

Të huajt që përfitojnë disa përfitime sociale ose pensionet e tyre mund të përfitojnë nga këto ndryshime, përcjell albinfo.ch.