Portrete të firmave

Petrit Vllasi: Të rejat nga sektori i hipotekave

Petrit Vllasi: “Deri më sot nuk ka qenë kurrë kaq e rëndësishme të zgjidhni strategjinë dhe partnerin më të mirë për të marrë një hipotekë”

Gjendja aktuale në ekonominë globale po reflektohet në çdo sektor e industri. Kjo situatë ekonomike me inflacion të lartë, rritje të normave të interesit, krizë energjetike e frikë nga recesioni ka prekur edhe lëmin e hipotekave. Për të kuptuar shkurtimisht se si është gjendja aktuale në këtë sektor dhe si po ndryshon ai, albinfo.ch ka biseduar me ekspertin e hipotekave, Petrit Vllasi, nga Kompania  e specializuar në Zvicër vetëm për hipoteka Financa AG.

Intervistë me Petrit Vllasin, ekspert i hipotekave

Albinfo.ch: Si është gjendja aktuale në fushën e hipotekave? 

Petrit Vllasi: Në javët e fundit të verës Zvicra ka parë një tendencë luhatëse në normat e interesit. Ne kemi qenë në gjendje të gëzojmë një rënie të lehtë të normave në javët e fundit, e cila po kthehet në rritje. Arsyeja e luhatshmërisë së lartë është situata e pasigurt ekonomike. Ndërkohë që në qershor fokusi ishte ende te rreziqet që lidhen me inflacionin dhe rritjen e mprehtë të normave të interesit nga bankat qendrore, në korrik fokusi u zhvendos te frika e një recesioni.

Albinfo.ch: A do të vazhdojnë të rriten normat e hipotekave në vitin 2023? 

Petrit Vllasi: Nëse kriza energjetike në Evropë nuk shkakton një recesion të thellë në eurozonë dhe në Zvicër, ka mundësi që Banka Qendrore Evropiane dhe Banka Kombëtare Zvicerane të rrisin gradualisht normat e tyre kryesore në tremujorët e ardhshëm. Kjo, nga ana tjetër, do të reflektohej në norma interesi pak më të larta për hipotekat.

Albinfo.ch: A do të ulen normat e interesit në vitin 2023? 

Petrit Vllasi: Sipas parashikimeve statistikore nga institucionet më të mëdha bankare zvicerane, ne duhet të gëzojmë një ulje të normës fikse të interesit 10-vjeçare të hipotekës në mesin e vitit 2023. Ndërsa hipotekat SARON parashikojnë një rritje të normës deri në 0,75% normë bazë SARON.

Albinfo.ch: Si po ndryshon tutje sektori i hipotekave? 

Petrit Vllasi: Lëmi i hipotekave po kalon një ndryshim drastik në zgjedhjen e produktit dhe pronës së duhur. Deri më sot nuk ka qenë kurrë kaq e rëndësishme të zgjidhni strategjinë dhe partnerin më të mirë për të marrë një hipotekë. Në situatën aktuale, kursimi në normën e interesit do të thotë të kursesh shumë para. Pak muaj më parë norma e interesit e përcaktuar ishte pothuajse e parëndësishme pasi diferenca ekonomike ishte minimale. Pasuritë e paluajtshme mbeten një investim shumë tërheqës, thjesht duhet të lëvizni në mënyrën e duhur në kohën e duhur.

Më shumë informata: Financa AG

Keystone