Lajme

Zvicra vendosi të ndajë të dhënat e pasagjerëve të fluturimit me policinë

Pa planin e propozuar, Zvicra do të përballej me disavantazhe ekonomike

Këtë javë, Këshilli Federal miratoi një plan në parlament për të mbledhur dhe siguruar të dhëna për pasagjerët në polici, raportoi SRF.

Ligji i propozuar synon ta bëjë më të lehtë për autoritetet luftimin e terrorizmit dhe krimit të rëndë. Ligji do të rregullonte se cilat linja ajrore të të dhënave të pasagjerëve duhet t’i përcjellin Zyrës Federale të Policisë (Fedpol) dhe çfarë mund të bëjë agjencia me të, transmeton albinfo.ch.

Rezolutat e OKB-së tashmë nënkuptojnë se 70 vende, duke përfshirë të gjitha vendet e BE-së, si dhe SHBA-të dhe Kanadanë, kanë prezantuar një sistem për shkëmbimin dhe përpunimin e të dhënave të pasagjerëve ajror. Kjo e bën Zvicrën të çuditshmen në Evropë.

Pa planin e propozuar, Zvicra do të përballej me disavantazhe ekonomike, tha këshilltari federal Beat Jans. Linjat ajrore zvicerane rrezikojnë të gjobiten jashtë vendit dhe madje mund të humbasin të drejtat e uljes, tha ai. Kriminelët mund të anashkalojnë sistemet ekzistuese në zonën Shengen duke fluturuar për në Zvicër dhe duke vazhduar në destinacionet e BE-së me rrugë tokësore.

Sipas propozimit, të dhënat nuk mund të ruhen për më shumë se gjashtë muaj, përveç nëse tregojnë prova të terrorizmit ose krimit të rëndë – atëherë ato mund të ruhen për pesë vjet. Të dhënat gjithashtu do të anonimizohen pas një muaji.

Politikanët si nga e majta ashtu edhe nga e djathta kanë shprehur skepticizëm. Disa në të majtë mendojnë se mbledhja e të dhënave shkon shumë larg. Mbledhja dhe ruajtja e të dhënave për të gjithë kur nuk ka dyshime për keqbërje është problematike. Në të djathtë ka shqetësime që lidhen me burokracinë dhe të drejtat themelore.

Plani tani do të diskutohet në parlament.