Lajme

Shkencëtarët e Bernës kanë zhvilluar një trajtim premtues me hidrogel për melanomën

I aplikuar direkt në zonën ku ndodhet një tumor, një hidrogel i zhvilluar nga studiuesit në Universitetin e Bernës aktivizon sistemin mbrojtës të trupit kundër melanomës, një formë agresive e kancerit të lëkurës

Shanset për të mbijetuar në mesin e pacientëve me melanoma bien kur kanceri përhapet në organe të tjera. Në dekadën e fundit, trajtimet që aktivizojnë sistemin imunitar të pacientit me të ashtuquajturit frenues të pikave të kontrollit imunitar kanë qenë të suksesshme – por vetëm deri në një pikë, shkruan Swissinfo, transmeton albinfo.ch.

“Për fat të keq, gjysma e mirë e të gjithë pacientëve nuk reagojnë ndaj trajtimeve të tilla”, tha Mirjam Schenk nga Instituti i Patologjisë.

Një terapi e veçantë përdor një bakter të gjallë (Bacillus Calmette-Guérin, ose BCG) që nuk është veçanërisht efektiv në pacientët me metastaza (derivatet e tumorit) në organet e tyre të brendshme.

Schenk dhe ekipi i saj vendosën të përdorin komponentë nga BCG për të zhvilluar xhelin e tyre të ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe tani kanë treguar se në këtë formë, bakteri mund të jetë më efektiv në kontrollin e rritjes së tumorit. Xheli që ata zhvilluan së bashku me ekipet në Institutin Federal të Teknologjisë në Lozanë (EPFL) dhe Qendrën Mjekësore Harbor-UCLA në Shtetet e Bashkuara mund të administrohet lehtësisht vetëm një herë. Lëng në temperaturën e dhomës, bëhet viskoz në temperaturën e trupit, kështu që është në gjendje të lëshojë vazhdimisht përbërës të bakterit. Kështu, sistemi imunitar aktivizohet në mënyrë të qëndrueshme.

Në prova, minjtë me melanoma treguan një mbijetesë të zgjatur të konsiderueshme pas trajtimit me xhel, raporton Universiteti në faqen e tij të internetit. Xheli ishte gjithashtu në gjendje të shtypte formimin e metastazave në mushkëri. Studiuesit regjistruan përgjigje të përmirësuara imune midis qelizave T kundër qelizave të melanomës në biopsi të pacientëve me melanoma që kishin pasur terapi BCG.

“Aplikimi lokal i hidrogelit është një opsion imunoterapeutik efektiv dhe i sigurt për të reduktuar barrën metastatike dhe për të zgjatur mbijetesën e pacientëve,” tha Schenk.

Shkencëtarët tani planifikojnë të kryejnë prova klinike për të testuar efikasitetin e xhelit te pacientët në krahasim me trajtimet tashmë të miratuara.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI