Uncategorized

Kantonet, ‘të përgatitura keq’ për reformat zvicerane të kujdesit shëndetësor

Shumica e kantoneve zvicerane janë prapa afatit në përmbushjen e detyrimit të tyre për të përmirësuar kushtet për personelin infermieror, ka gjetur një studim, përcjell albinfo.ch.

Votuesit miratuan masa për të lehtësuar ngarkesën e punës së infermierëve në nëntor 2021. Nisma e popullit u bëri thirrje kantoneve të përmirësojnë kushtet për personelin e kujdesit shëndetësor.

Shpresohet se reformat do të rrisin statusin e infermierëve dhe do të ndryshojnë një tendencë të mungesës së stafit shëndetësor.

Por, një studim i Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH) ka gjetur se vetëm tri kantone janë plotësisht të gatshëm për të përmbushur kërkesat e nismës. Kantoni i katërt, Cyrihu, pothuajse ka përfunduar përgatitjet. Në të kundërt, dhjetë nga 26 kantonet e Zvicrës “kanë ende shumë sqarime për të bërë”.

FOPH tregon në mënyrë specifike mungesën e progresit në përmirësimin e kurseve të trajnimit, të cilat qeveria po i financon me 500 milionë CHF.

Më pak se një e treta e kantoneve kanë krijuar një bazë ligjore për përmbushjen e kërkesave të nismës.

“Duke pasur parasysh mungesën e madhe të personelit infermieror, kjo është e pakuptueshme”, tha parlamentarja e Partisë së Gjelbër, Manuela Weichelt, për gazetën SonntagsZeitung.

FOPH vuri në dukje se sondazhi pasqyron situatën verën e kaluar dhe tha se kishte besim se kantonet do të rriteshin me shpejtësi.

Megjithatë, konferenca e drejtorëve të shëndetësisë kantonale thotë se reformat po vonohen për shkak të mungesës së informacionit të detajuar nga qeveria, përcjell tutje albinfo.ch.