Lajme

Kanadë: Shqiptari abuzohet gjatë orarit të punës, fiton shpërblim 300 mijë dollarë

Një punëtor shqiptar në Kanada, Rr.O., është shpërblyer me 300 mijë dollarë nga Gjykata e Lartë e Drejtësisë e Ontarios, për abuzimin që ka përjetuar në vendin e punës të kompanisë Universal Structural Restorations Ltd (USRL).

Paditësi Rr.O., pretendoi se mbikëqyrësi Ludgero De-Almeida dhe punëdhënësi USRL e abuzuan atë duke e nënshtruar sjelljen poshtëruese, degraduese dhe të turpshme. Ky trajtim përfshinte gjuhë nënçmuese dhe diskriminuese, fyerje, kërcënime në lidhje me statusin e tij të emigracionit dhe abuzim fizik nga mbikëqyrësi, i cili e goditi me grusht në ijë përpara kolegëve, duke i shkaktuar përfundimisht humbjen e një testikuli.

“Ai nuk mund të merrte më mënyrën se si po trajtohej dhe ishte i shqetësuar për atë që mund t’i ndodhte më pas. Dinamika ishte përkeqësuar. Ai [Rr.O] ishte goditur me grusht në testikul dhe më pas [në një rast tjetër] ishte lënë në tokë për orë të tëra pasi ra nga një shkallë”, shkruante në vendimin e gjyqtarit Joseph Di Luca.

Në mbështetje të argumentit të tij për abuzim, Rr.O. pretendoi se ishte i detyruar të paguante tarifën e lejes së punës; ka marrë paga në të holla që kanë qenë më të ulëta se shuma për të cilën është rënë dakord; kërkohej të paguante 2 dollarë në orë për orët e punës. Paditësi pretendoi gjithashtu shfrytëzim kur ai bëri punë rinovimi në shtëpinë e mbikëqyrësit pa u paguar.

Gjykata u bind se punonjësi vendosi shumicën e pretendimeve të tij dhe mbajti përgjegjës mbikëqyrësin dhe kompaninë, shkruan Lawtimesnews.

Punëtori, i lindur në Shqipëri, erdhi në Kanada në vitin 2017 dhe u punësua si punëtor në USRL më 2018. Ai vazhdoi të punonte për kompaninë, por u largua në fund të shkurtit 2020.

Rr.O. pretendoi ndërhyrje në aftësinë e tij për të marrë kompensim nga Bordi i Sigurisë dhe Sigurimit në Vendin e Punës, pas një lëndimi në punë pas rënies nga një shkallë.

Paditësi shqiptar dëshmoi në gjyq se dha dorëheqjen, sepse nuk kishte vend për të në kompani.