Lajme

Harvard del me studim ku zbulon ‘sekretin e lumturisë’

Në vitin 1938, studiuesit e Harvardit filluan një studim për të zbuluar se çfarë na bën të lumtur në jetë. Studiuesit mblodhën të dhëna shëndetësore nga 724 pjesëmarrës nga e gjithë bota dhe bënë pyetje për jetën e tyre në intervale dyvjeçare.

Ndryshe nga sa mund të mendoni, nuk janë arritjet në karrierë, paratë, ushtrimet fizike ose një dietë e shëndetshme. Gjetja më e qëndrueshme gjatë 85 vjetëve të studimit është: Marrëdhëniet pozitive na bëjnë më të lumtur, më të shëndetshëm dhe na ndihmojnë të jetojmë më gjatë.

Marrëdhëniet na ndikojnë fizikisht. E keni vënë re ndonjëherë gjallërinë që ndjeni kur besoni se dikush ju ka kuptuar vërtet gjatë një bisede të mirë? Apo mungesa e gjumit gjatë një periudhe grindjesh romantike?

Për t’u siguruar që marrëdhëniet tuaja janë të shëndetshme dhe të balancuara, është e rëndësishme të praktikoni “fitnesin social”, transmeton abc news, përcjell albinfo.ch.

Ne priremi të mendojmë se sapo të krijojmë miqësi dhe marrëdhënie intime, ata do të kujdesen për veten e tyre. Por jeta jonë sociale është një sistem i gjallë dhe ka nevojë për stërvitje.

Kjo kërkon të bëjmë një bilanc të marrëdhënieve tona dhe të jemi të sinqertë me veten nëse jemi duke u përpjekur për lidhjet që na ndihmojnë të jemi më të lumtur.

Sipas studiuesve të Harvardit, për të vlerësuar saktë marrëdhëniet e dikujt duhet të merren parasysh shtatë parametrat bazë të mëposhtëm:

Siguria: Kë do të telefononit nëse zgjoheshit të frikësuar në mes të natës? Me kë do të flisnit në një moment krize?

Mësimet: Kush ju inkurajon të provoni gjëra të reja, të merrni rreziqe, të ndiqni qëllimet tuaja të jetës?

Afërsia emocionale dhe besimi: Kush di gjithçka (ose më shumë) për ju? Kujt mund t’i drejtoheni kur nuk ndiheni mirë dhe të jeni të sinqertë?

Shfaqja e personalitetit dhe përvojave të përbashkëta: A ka dikush në jetën tuaj që ka ndarë shumë përvoja me ju dhe që ju ndihmon të tregoni personalitetin tuaj të vërtetë?