Lajme

Sa i sigurt është ari si investim?

Ari aktualisht po konsiderohet si investim i duhur, por çfarë duhet të keni parasysh kur investoni në metalin e çmuar?

Çmimi i arit kohët e fundit u rrit në një rekord të lartë. Ndërsa çmimi ishte ende nën 2000 dollarë në shkurt, javën e kaluar ai u ngjit përkohësisht në 2450.07 dollarë amerikanë për ons troje (rreth 31.1 gramë) – kjo është pothuajse 70,000 franga për kilogram. Që atëherë, çmimi ka rënë sërish, por aktualisht ju ende paguani rreth 69,000 franga për një kilogram të metalit të çmuar, transmeton albinfo.ch.

Arsyet e çmimit të lartë të arit: Prej disa kohësh kanë qenë kryesisht bankat qendrore ato që grumbullojnë ar. Në vitet 2022 dhe 2023, ata blenë dy herë më shumë ar se në pesë vitet e mëparshme. Ata po e bëjnë këtë sepse duan të diversifikojnë rezervat e tyre valutore. Kinezët po ikin gjithashtu drejt arit sepse bursa kineze është në fund. SRF ka shpjeguar më shumë rreth nxitimit të arit kinez në mes të prillit.

Nxjerrja e arit është konstante: Sipas Statista, prodhimi global i arit në vitin 2023 arriti në rreth 3,000 tonë. Pas Kinës, Australia, Rusia dhe Amerika e Veriut (SHBA dhe Kanada) janë vendet më të mëdha prodhuese për sa u përket depozitave të arit të nxjerra.

A është e këshillueshme të investoni në ar tani? Investimi në ar ka avantazhe dhe disavantazhe specifike në krahasim me investimet e tjera. Këtu janë ato më të rëndësishmet:

Disavantazhet: Ndryshe nga aksionet ose obligacionet, ari nuk paguan dividentë ose interes. Për më tepër, posedimi i arit fizik sjell rreziqe dhe kosto: Nëse ruani në shtëpi shufra ari ose Goldvreneli, të cilat janë të njohura në Zvicër, ekziston rreziku i vjedhjes ose humbjes. Nëse e siguroni arin, kjo shkakton kosto shtesë. Nëse e ruani metalin e verdhë në një kasafortë bankare, kjo nga ana tjetër, çon në kosto të ruajtjes.

Përparësitë: Ari u ka mbijetuar luftërave, depresioneve dhe disa reformave të monedhës dhe vlerësohet ende si një investim – veçanërisht në kohë krize. Ari është një mall i pakët: ka vetëm aq furnizim sa është nxjerrë deri tani. Kështu që ia vlen të investoni një pjesë të investimeve tuaja në të, në mënyrë që të shpërndani rrezikun. Megjithatë, çmimi i arit luhatet shumë: kjo është arsyeja pse nuk duhet të investoni shumë në ar për të zbutur humbjet në vlerë me investime të tjera.

Parashikimi për çmimin e arit: Elias Hafner është i përfshirë në tregun e arit në Zürcher Kantonalbank. Eksperti i metaleve të çmuara parashikoi si vijon për Radio SRF: “Aktualisht po shohim një kërkesë shumë të gjerë për arin, e cila po mbështet në thelb çmimin. Prandaj ne nuk presim ndonjë pengesë të konsiderueshme, sepse atëherë blerësit më të mëdhenj, si bankat qendrore, do të bënin përsëri blerjet më të forta në treg, megjithatë, duke qenë se rritja e fundit e çmimeve u ndikua nga kërkesa spekulative – fondet mbrojtëse që po vënë baste për çmime më të larta – ne presim që çmimi i arit të konsolidohet në terma afatmesëm dhe besojmë se ari do të arrijë sërish çmime më të larta”.