Lajme

Pse u krijuan burgjet në Zvicër dhe çfarë dallon sot

Burgjet zvicerane ishin krijuar për autorë të krimit 20 deri në 30 vjeç, të cilët lirohen pasi vuajnë dënimet. Sidoqoftë, numri i të burgosurve më të vjetër po rritet vazhdimisht.

Në vitin 2017, kishte 828 të burgosur mbi moshën 50 vjeç. Megjithatë, shumica e ambienteve të burgut kanë mungesë të infrastrukturës së nevojshme për të përmbushur nevojat e tyre. Për disa njerëz, burgu nuk është vetëm një vend për të jetuar, por edhe një vend për të vdekur.

“Askush nuk duhet të vdes në burg kundër vullnetit të tyre,” thotë antropologu Ueli. Çështja e vdekjes është ajo që na bashkon të gjithë në një farë mënyre. Ka njerëz që mendojnë se janë të ndryshëm sepse kanë arritur gjëra në jetë. Por në orën e vdekjes sonë, të gjithë jemi të barabartë ”.

Hostettler është studiues i Institutit të së Drejtës Penale dhe Kriminologjisë në Universitetin e Bernës, dhe drejtoi projektin “Fundi i jetës në burg: konteksti ligjor, institucionet dhe aktorët”.

Studimi zbuloi se burgjet zvicerane, të dizajnuara për shkelësit e moshës 20 deri në 30 vjeç, nuk janë të gatshme të plotësojnë nevojat e ndryshme të grupit në rritje të mbi 50-vjeç.

Laboratorë për burgjet e së ardhmes

Disa burgje kanë krijuar seksione speciale për të burgosurit më të vjetër. Lidhja Prizonexternal Lenzburg, në kantonin Aargau, ka pionier një njësi “60+” me 12 vende, ndërsa lidhja P linkschwies Prisonexternal në Cyrih mund të strehojë deri në 30 të burgosur në njësinë e saj “Mosha dhe Shëndeti”.

Këto objekte paraqesin një hap të parë drejt një trajtimi njerëzor të plakjes dhe vdekjes së të burgosurve më të vjetër. Ato janë një lloj laboratori për zhvillimin e ardhshëm të burgjeve zvicerane në lidhje me të moshuarit, “thotë Hostettler.

Wshtë e qartë se ky segment i popullatës së burgjeve po rritet. Në vitin 1984, kishte 212 të burgosur mbi moshën 50 vjeç. Deri në vitin 2015, ky numër kishte më shumë se trefishuar (në 704), dhe deri në vitin 2017 kishte arritur në 828, përfshirë 56 mbi moshën 70 vjeç, sipas shifrave të Federatës Zvicerane Zyra e Statistikave. Dhe trendi është vendosur të vazhdojë. Sipas parashikimeve, numri i të burgosurve të moshuar do të jetë rritur trefish deri në vitin 2030 (krahasuar me 2015), gjashtëfish deri në 2040 dhe nëntë në 11 herë deri në 2050.

Ky profil i ri demografik mund të shpjegohet me plakjen e popullatës së përgjithshme, plakjen e parakohshme si rezultat i burgosjes, një rritje të nivelit të krimit në mesin e të moshuarve dhe, mbi të gjitha, një ngurtësim të ligjit, dënime më të ashpra dhe hezitim për të dhënë lirimin me kusht, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI