Lajme

Ekspertët do të studiojnë rolin e bankave në Zvicër

Ministria zvicerane e Financave ka ngritur një grup ekspertësh për të studiuar rolin e bankave dhe rregulloret shumë të mëdha për të falimentuar në Zvicër, pas marrjes dramatike të Credit Suisse nga UBS.

Në një deklaratë të lëshuar të mërkurën, ministria njoftoi se një grup ekspertësh për stabilitetin bankar ishte krijuar për të “vlerësuar konsideratat strategjike mbi rolin e bankave dhe kushtet kornizë në nivel federal në lidhje me stabilitetin e qendrës financiare zvicerane”, përcjell albinfo.ch.

Grupi do të prezantojë gjetjet e tij deri në mesin e gushtit 2023, i cili do të shërbejë si bazë për një raport të qeverisë mbi rregulloret bankare “shumë të mëdha për të dështuar” që pritet në prill 2024.

Grupi prej tetë anëtarësh, i përbërë nga akademikë dhe përfaqësues të biznesit, do të drejtohet nga Jean Studer, ish-president i Këshillit të Bankës Kombëtare Zvicerane.

Qeveria zvicerane i ka premtuar Parlamentit një raport të plotë mbi kolapsin e afërt të Credit Suisse brenda 12 muajve. Disa komisione parlamentare dhe parti politike kanë kërkuar gjithashtu përgjigje në lidhje me marrjen urgjente të bankës së dytë më të madhe të Zvicrës nga rivali UBS.

Autoriteti Zviceran i Mbikëqyrjes së Tregut Financiar (FINMA) ka bërë thirrje për më shumë fuqi për të sanksionuar dhe emërtuar dhe turpëruar bankat që shkelin rregullat.

Pas vitesh skandalesh dhe humbjesh gjymtuese, qeveria zvicerane thirri kompetencat e urgjencës për të shtyrë shitjen e Credit Suisse 167-vjeçare tek banka rivale UBS më 19 mars, përcjell tutje albinfo.ch.