Lajme

Franca shkurton përfitimet e të papunëve

Qeveria franceze ka njoftuar se punëkërkuesit do të shohin se sasia e kohës që ata mund të pretendojnë përfitime do të ulet me 25 për qind nga viti i ardhshëm, si pjesë e një reforme të kontestuar të krijuar për të ndihmuar në plotësimin e pozicioneve vakante.

Sipas rregullave aktuale, çdokush nën moshën 53 vjeç mund të kërkojë një maksimum dy vjet kompensim pas humbjes së punës, ndërsa mbi 55-at kanë të drejtë për tre vjet.

Duke ulur kohën me një çerek nga shkurti 2023, ministri i Punës, Olivier Dussopt, tha të hënën se shpresonte që 100,000 150,000 njerëz të ktheheshin në tregun e punës më herët se sa pritej vitin e ardhshëm, transmeton albinfo.ch.

“Ne po mbajmë një nga sistemet më bujare në Evropë”, shtoi ai në një koment për të siguruar punëtorët e shqetësuar për zvogëlimin e të drejtave të tyre.

Regjimi i ri u mundësua nga një ligj i miratuar nga Parlamenti javën e kaluar që i jepte qeverisë kompetenca për të ndryshuar sistemin e papunësisë me dekret, në varësi të gjendjes së tregut të punës.

Ideja e propozuar nga Presidenti Emmanuel Macron është që përfitimet do të jenë të disponueshme për më shumë gjatë rënies ekonomike dhe të kufizuara gjatë kohës së mungesës së fuqisë punëtore.

Pavarësisht inflacionit të lartë dhe ndikimit të luftës në Ukrainë, shkalla e papunësisë në Francë ka rënë në mënyrë të qëndrueshme në 7.3 për qind mes ankesave nga shumë punëdhënës se ata nuk janë në gjendje të gjejnë njerëz të gatshëm për të plotësuar vendet e lira të punës.

Të gjitha sindikatat e Francës kanë kundërshtuar ndryshimet, të cilat janë pjesë e agjendës pro-biznesit të presidentit centrist Emmanuel Macron, e krijuar për të reduktuar papunësinë e lartë kronike të vendit dhe nivelet e larta të shpenzimeve publike.

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI