Lajme

Çmimi i arit rritet në nivele rekord

Çmimi i arit është rritur në një nivel rekord, i nxitur nga pritshmëritë në rritje për uljen e normave të interesit në SHBA, investitorët që kërkojnë asete dhe muaj të tërë blerjesh të jashtëzakonshme nga bankat qendrore dhe investitorët kinezë, përcjell albinfo.ch.

Metali i verdhë u rrit në 2,141 dollarë për ‘ons’ të martën, duke mposhtur rekordin e mëparshëm prej 2,135 dollarësh të vendosur në dhjetor, sipas të dhënave të LSEG, përpara se së shpejti të pakësonte fitimet për t’u shkëmbyer me 0.8 për qind në 2,131 dollarë në ditë.

Lëvizja e së martës përfaqëson një vazhdimësi të një rritjeje të shkaktuar të premten nga shpresat në rritje për një ulje të normës së Rezervës Federale në qershor, pas të dhënave më të dobëta ekonomike.

Ari, një aktiv pa rendiment, përfiton nga kostot më të ulëta të huamarrjes pasi investitorët mendojnë se nuk kanë humbur aq shumë duke mos vënë paratë e tyre në obligacione.

Ari ka qenë në një rritje 16-mujore, duke u rritur me 30 për qind nga pak mbi 1600 dollarë për ‘ons’ në fund të vitit 2022, i mbështetur kryesisht nga blerja rekord nga bankat qendrore në tregjet në zhvillim, pasi SHBA-ja ‘armatosi’ dollarin në sanksionet e saj kundër Rusisë.