Lajme

SHBA: Ka vdekur pacienti i parë me veshkë të transplantuar të derrit

Personi i parë me një veshkë derri të modifikuar gjenetikisht ka vdekur pothuajse dy muaj pas transplantimit. Lajmin e kanë konfirmuar familja e tij dhe spitali, transmeton albinfo.ch.

Pacienti i ndjerë, Richard “Rick” Slayman, mori transplantin në Boston, Massachusetts, në moshën 62-vjeçare, teksa kirurgët prisnin që veshka e derrit të funksiononte për të paktën dy vjet.

Ekipi i transplantit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts shprehu pikëllimin e tyre të thellë për vdekjen e Rick Slayman dhe shprehu ngushëllimet e tyre për familjen e tij në një deklaratë.

Përmes një postimi në rrjetin social “X”, ata kanë deklaruar se nuk ka asnjë provë që vdekja e tij ishte e lidhur me transplantin, teksa nuk u dha asnjë informacion për shkakun e vdekjes, përcjell SRF.

Burri ishte personi i parë i gjallë që iu nënshtrua kësaj procedure mjekësore. Më parë, veshkat e derrit ishin transplantuar përkohësisht te donatorët e organeve të vdekura nga truri. Slayman mori një transplant klasik të veshkave në vitin 2018, por iu desh të kthehej në dializë në vitin 2023 kur u shfaqën shenjat e dështimit të veshkave. Pas komplikimeve të mëtejshme, mjekët e tij sugjeruan transplantin e veshkës së derrit.

Mirënjohje nga familja

Në një deklaratë, familja e Slayman falënderoi mjekët: “Përkushtimi i tyre i jashtëzakonshëm për ksenotransplantimin i dha familjes sonë shtatë javë të tjera me Rick. Slayman iu nënshtrua operacionit për t’u dhënë shpresë mijëra njerëzve që kishin nevojë për një transplant”.