Lajme

Sa kohë më duhet të qëndroj në të njëjtin kanton zviceran për t’u kualifikuar për shtetësinë?

Rruga drejt nënshtetësisë zvicerane është e vështirë dhe nëse (dhe sa shpejt) dikush mund të bëhet zviceran varet nga komuna ose kantoni ku ai banon

Të huajt që jetojnë në Zvicër, të cilët dëshirojnë të bëhen shtetas zviceranë me anë të natyralizimit të zakonshëm, duhet të kenë jetuar të paktën 10 vjet në Zvicër, duke përfshirë tre nga pesë vitet para aplikimit për pasaportë, shkruan The Local, transmeton albinfo.ch.

Mbani në mend se koha që keni kaluar në Zvicër nga mosha 8 deri në 18 vjeç llogaritet si dyfish, por nuk mund të kërkoni natyralizim derisa të keni jetuar në vend për të paktën gjashtë vjet.

Megjithatë, për të huajt që ndjekin rrugën e zakonshme të natyralizimit, ka një sërë kushtesh shtesë për t’u kujdesur, të tilla si kërkesat e qëndrimit: në varësi të kantonit tuaj të vendbanimit, duhet të keni jetuar nga dy deri në pesë vjet në kantonin ose komunën tuaj më parë. duke aplikuar për natyralizim, transmeton tutje albinfo.ch.

Kjo do të thotë që aplikantëve në fakt mund t’u duhet të presin më shumë se periudha 10-vjeçare për t’u kualifikuar për shtetësinë zvicerane me natyralizim, nëse ata janë shpërngulur vitet e fundit dhe nuk kanë krijuar kohën e nevojshme në komunën e tyre të re.

Gjithashtu, aplikantët duhet të jenë të vetëdijshëm se nëse largohen nga një kanton pasi kanë aplikuar për shtetësi, aplikimi i tyre mund të bëhet i pavlefshëm dhe thjesht mund t’u duhet t’u përmbahen rregullave të qëndrimit në kantonin e tyre të ri. Kjo varet përsëri nga rregullat e kantonit.

Aargau

Kantoni Aargau është një nga kantonet zvicerane me kriteret më të rrepta kur bëhet fjalë për t’u bërë shtetas zviceran.

Ata banorë në Aargau që shpresojnë të kualifikohen për pasaportën e kuqe do të duhet të angazhohen për një qëndrim pesë-vjeçar në kanton. Për më tepër, ata duhet të jetojnë në të njëjtën komunë për tre vjet rresht përpara se të paraqesin aplikimin e tyre.

Kohët e fundit, parlamenti kantonal shprehu dëshirën për të forcuar më tej kërkesat për shtetësinë zvicerane, raportoi Blick. Në mënyrë të veçantë, vetëm ata aplikantë që flasin gjermanisht në nivelin B2 – pothuajse rrjedhshëm – ose më lart, do të kishin një shans për të marrë pasaportën e kuqe, sipas propozimeve. Aktualisht, aplikantët duhet të jenë vetëm bisedues.

Rezultatet e mocionit priten në fillim të muajve të verës, transmeton tutje albinfo.ch.

Appenzell Ausserrhoden

Appenzell Ausserrhoden është relativisht i dobët kur bëhet fjalë për kriteret e tij të vendbanimit, duke kërkuar që aplikantët të kenë jetuar në të njëjtën komunë për tre vjet të pandërprerë, por duke mos vendosur asnjë periudhë minimale kantonale të qëndrimit.

Appenzell Innerrhoden

Megjithëse dikur ishte i njëjti kanton, Appenzell Innerrhoden ka kërkesa paksa të ndryshme për shtetësinë. Banorët e huaj që jetojnë në kanton duhet të qëndrojnë atje për pesë vjet nga të cilat të paktën dy vjet duhet të jenë menjëherë – dhe pa ndërprerje – përpara se të aplikojnë për natyralizim.

Bazeli

Kantoni i Bazelit kërkon që banorët e tij të huaj të kenë jetuar në kanton për të paktën pesë vjet përpara se të paraqesin kërkesën e tyre për shtetësi zvicerane. Më tej, ai kërkon që aplikantët të kenë jetuar në komunën përkatëse për dy vjet, menjëherë para kohës së aplikimit.

Ndërsa qyteti i Bazelit do të organizojë një festë të vogël për ju pasi të jeni miratuar për një pasaportë zvicerane, ai nuk do t’ju lejojë – në asnjë moment të procedurës – të transferoheni në një komunë tjetër. Aplikimi juaj do të bëhet i pavlefshëm nëse lëvizni qytete përpara se bashkia të ketë marrë vendimin e saj.

Baselstadt

Nëse jeni duke kërkuar të aplikoni për nënshtetësinë zvicerane si banor i Baselstadt, vini re se kantoni kërkon që ju të keni jetuar atje për pesë vjet.

Më tej kërkon që ju të keni jetuar në të njëjtën komunë për pesë vjet – mirë, si rregull gjithsesi. Kantoni këshillon aplikantët që të kontaktojnë me komunën e tyre lokale në mënyrë që të marrin më shumë informacion mbi kohëzgjatjen e vendbanimit të kërkuar në nivel komunal pasi kjo mund të ndryshojë nga qyteti në qytet.

Bernë

Në kantonin e Bernës ju gjithashtu duhet të keni jetuar në kanton dhe komunë për të paktën dy vjet radhazi në kohën kur dorëzoni kërkesën tuaj.

Freiburg

Në kantonin e Freiburgut duhet të keni kaluar të paktën tre vjet – dy prej të cilave në pesë vitet e fundit – si rezident përpara se të aplikoni për një pasaportë zvicerane.

Kantoni gjithashtu thekson se të huajt e gjeneratës së dytë nuk duhet të kenë jetuar në kantonin e Freiburgut në mënyrë specifike për dy vjet. Në vend të kësaj, koha e jetuar në kantonet e Bernës, Vaud, Neuchâtel, Gjenevë, Jura dhe Cyrih do të llogaritet gjithashtu në kërkesën për qëndrim.

Gjenevë

Nëse jeni banor në kantonin e Gjenevës, atëherë do t’ju duhet të keni jetuar atje për dy vjet – duke përfshirë 12 muajt e fundit para aplikimit tuaj – përpara se të dërgoni formularët e nënshtetësisë.

Glarus

Nëse po aplikoni për nënshtetësinë zvicerane ndërsa banoni në kantonin Glarus, do t’ju duhet të keni qenë rezident në kanton për pesë vjet, ndërsa të paktën tre vjet të pandërprerë do të duhet të keni kaluar duke jetuar në të njëjtën komunë nga e cila jeni. po aplikojnë nga.

Graubünden

Shpresuesit për nënshtetësi zvicerane që jetojnë në kantonin e Graubünden do të duhet të kenë jetuar në kanton për gjithsej pesë vjet, dy prej të cilave do të duhet të jenë menjëherë përpara se të aplikojnë për pasaportë.

Kantoni vë në dukje se nëse periudha e qëndrimit nuk i kalon 12 vjet, komuniteti civil ose komuna politike mund të kërkojnë qëndrim të pandërprerë deri në pesë vjet përpara se të dorëzohet kërkesa.

Jura

Nëse jetoni në kantonin Jura, do t’ju duhet të siguroni dëshmi se keni jetuar në Zvicër për gjithsej 10 vjet, duke përfshirë dy vjetët e fundit në të njëjtën komunë.

Lucern

Kantoni i Lucernit kërkon që shtetasit e huaj të kenë banuar në komunën nga e cila do të aplikojnë për gjithsej tre vjet në pesë vjetët e fundit përpara se të paraqesin kërkesën e tyre për shtetësi zvicerane.

Aplikantët gjithashtu duhet të kenë jetuar në të njëjtën komunë për të paktën një vit menjëherë përpara natyralizimit.

Nëse keni aplikuar për nënshtetësinë zvicerane në një nga komunat e Lucernit, vini re se lëvizja në një komunë ose kanton tjetër është e mundur vetëm në një masë të kufizuar. Komuna ose kantoni nga i cili keni aplikuar do të jetë ende përgjegjës për aplikimin tuaj, edhe nëse aplikacioni juaj tashmë është miratuar.

Neuchâtel

Nëse po aplikoni për nënshtetësi zvicerane në kantonin Neuchâtel, duhet të keni banuar në kanton për dy vjet përpara se të aplikoni.

Nidwalden

Nëse shpresoni t’ju jepet nënshtetësia zvicerane si aplikant Nidwalden, vini re se duhet të keni qenë banor në kantonin tuaj dhe në komunën tuaj pa ndërprerje për pesë vjetët menjëherë përpara dorëzimit të aplikimit.

Obwalden

Kërkesat për qëndrimin e nënshtetësisë në kantonin Obwalden diktojnë një rezidencë pesëvjeçare të pandërprerë në kanton dhe në të njëjtën komunë menjëherë përpara dorëzimit të kërkesës.

Schaffhausen

Banorët e huaj të kantonit Schaffhausen mund të aplikojnë për shtetësi zvicerane nëse kanë jetuar në komunën e tyre për dy vjet para aplikimit.

Schwyz

Në kantonin e Schwyz, të huajt do të duhet të dëshmojnë një qëndrim të pandërprerë pesëvjeçar në komunën e tyre.

Solothurn

Kriteret e vendbanimit të kantonit të Solothurnit diktojnë që aplikantët të kenë jetuar katër vjet në kantonin e Solothurnit dhe dy vjet në komunën e tyre.

St. Gallen

Ata që jetojnë në kantonin e St. Gallen duhet të kenë jetuar në kanton dhe në komunën e tyre për pesë vitet e fundit pa ndërprerje kur dërgojnë formularët e tyre të aplikimit.

Ticino

Kantoni Ticino kërkon që banorët e huaj të kenë jetuar në kanton për të paktën pesë vjet përpara se të aplikojnë. Ata gjithashtu duhet të kenë jetuar në komunën nga e cila po aplikojnë për të paktën tre vjet, dy prej të cilave duhet të jenë menjëherë përpara se të aplikojnë për pasaportën e kuqe.

Thurgau

Nëse jetoni në kantonin Thurgau dhe dëshironi të merrni nënshtetësinë zvicerane, vini re se duhet të keni jetuar në kanton për pesë vjet dhe të keni kaluar tre vjetët e fundit (pa ndërprerje) përpara se të aplikoni në të njëjtën komunë.

Uri

Për t’u kualifikuar për nënshtetësinë zvicerane në kantonin e Urit, duhet të keni jetuar në kanton dhe në të njëjtën komunë përkatësisht për pesë vjet.

Vaud

Aplikantët e huaj në kantonin e Vaud duhet të kenë jetuar në kanton për dy vjet, duke përfshirë vitin që i paraprin dorëzimit të aplikimit, dhe të qëndrojnë dhe të jenë të pranishëm (me përjashtim të festave) në Zvicër dhe kantonin e Vaud për të gjithë kohëzgjatjen e procedurën e aplikimit.

Valais

Ju mund të aplikoni për pasaportën zvicerane në kantonin e Valais nëse keni jetuar atje për pesë vjet dhe keni banuar gjithashtu në komunën ku do të paraqisni kërkesën tuaj për tre vjet.

Nëse do të kishit jetuar në dy komuna të ndryshme, kjo do të llogaritet gjithashtu në kërkesën për qëndrim trevjeçar të komunës sipas faqes së internetit të kantonit.

Zug

Ashtu si shumë kantone të tjera zvicerane, Zug ka vendosur një kërkesë pesëvjeçare për qëndrim kantonal së bashku me të paktën tre vjet jetë (pa ndërprerje) në komunën nga e cila do të aplikoni.

Cyrihu

Aplikantët që jetojnë në kantonin e Cyrihut do të jenë të lumtur të mësojnë se kantoni u kërkon të huajve vetëm që të kenë banuar në komunën e tyre për dy vjet përpara se të aplikojnë për shtetësinë zvicerane.

Ju lutemi vini re se ndërsa lëvizja brenda qytetit të Cyrihut është e mundur në çdo kohë, lëvizja në një komunë tjetër është e mundur vetëm pasi Cyrihu të ketë përfunduar të gjitha sqarimet në aplikimin tuaj për natyralizim dhe nuk kërkon ndonjë dokument ose informacion të mëtejshëm, sipas faqes së saj të internetit.

Nëse ende vendosni të lëvizni gjatë fazave të hershme të aplikimit tuaj, aplikacioni juaj nuk do të përpunohet më.

Por ka një përjashtim.

Personat nën 16 dhe 25 vjeç mund të lëvizin pa kufizime në të gjithë kantonin e Cyrihut gjatë procesit të natyralizimit. Megjithatë, të gjithë mbi 25 vjeç që dëshirojnë të lëvizin kantonet nuk mund të paraqesin një kërkesë për shtetësi zvicerane në kantonin e Cyrihut përpara lëvizjes së afërt.

Kushdo që aplikon për shtetësi zvicerane në kantonin e Cyrihut nuk mund të lëvizë në një vend tjetër gjatë procesit të natyralizimit.