Lajme

Sa është e vështirë për të gjetur shtëpi në Zvicër

Në qytetin e Cyrihut, ku kishte 381 shtëpi të lira, norma ishte 0.17%

Gjetja e një vendi për të jetuar në Zvicër është e vështirë. Disponueshmëria e shtëpisë është e ulët dhe çmimet janë të larta, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Zyra Federale e Statistikave publikoi të dhëna që tregojnë një rënie të mprehtë të numrit të shtëpive të lira që nga viti 2020, një zhvillim që do ta bëjë gjuetinë në shtëpi më të vështirë.

Më 1 qershor 2021, kishte 71,365 shtëpi të lira në Zvicër, që përfaqësonin 1.54% të totalit të stokut të banesave. Që nga 1 qershor 2020, numri i shtëpive të lira ka rënë me 7,467, një rënie prej 9.5%. Shifra përfshin shtëpi me qira dhe për shitje, përcjell tutje albinfo.ch.

Midis 2009 dhe 2020, stoku i Zvicrës i banesave të lira u rrit nga afër 35,000 në gati 79,000, një rritje prej 126%. Sidoqoftë, deri në qershor 2021, numri u ul nga kulmi i tij i vitit 2020 në rreth 71,000.

Kantonet me disponueshmërinë më të shpejtë të zvogëlimit të shtëpive gjatë vitit të kaluar ishin Aargau (-1,725), Bern (-1,366) dhe Cyrih (-1,331). Këto tre kantone së bashku përbënin afro 60% të rënies totale neto të vendeve të lira. Në anën tjetër të spektrit ishte Ticino, e cila shtoi 378 njësi.

Normat e vendeve të lira të punës ndryshojnë ndjeshëm sipas kantonit. Shkalla më e lartë e vendeve të lira në qershor 2021 ishte në Solothurn (3.15%) dhe më e ulta në Zug (0.34%). Gjeneva (0.51%), Cyrihu (0.72%), Bazel (1.10%) dhe Vaud (1.35%) ishin në mes.

Edhe brenda kantoneve kishte dallime domethënëse. Normat e vendeve të lira në Cyrih shkonin nga 0% në 4.16%. Komuna e vogël e Truttikon nuk kishte shtëpi të lira, ndërsa në qytetin Aeugst am Albis 4.16% e shtëpive ishin bosh. Në qytetin e Cyrihut, ku kishte 381 shtëpi të lira, norma ishte 0.17%.

Shumica e shtëpive në dispozicion ishin me qira (85%) dhe jo vende për shitje (15%). Në disa vende si Bazel (1%) dhe Neuchâtel (2%) vetëm një përqindje shumë e vogël ishin në shitje. Kantonet me përqindje të larta për shitje përfshinin Zug (27%), Graubunden (30%), Valais (35%) dhe Obwalden (37%).

Rënia më e mprehtë e disponueshmërisë ishte në tregun e shitjeve. Në të gjithë Zvicrën, shtëpitë e lira për shitje ranë me 1,922 në 10,590, një rënie prej 15.4%. Numri i shtëpive të zbrazëta vetëm ra me 18.8% në 5.940. Qiratë e lira u ulën në mënyrë modeste me 5,545 njësi në 60,775, një rënie prej 8.4%.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI