Lajme

Prodhuesit zviceranë të orëve parashikojnë një vit rekord shitjeje

 

Industria zvicerane e orëve mbetet në rrugën e duhur për të arritur shitje rekord këtë vit, me shifrat e eksportit të tetorit që tregojnë rritje të vazhdueshme, përcjell albinfo.ch.

Në tetor, më shumë orë u eksportuan edhe një herë jashtë vendit në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, pavarësisht rritjes së rreziqeve ekonomike dhe tensioneve në Lindjen e Mesme. Rekordi i eksporteve të një viti më parë është tashmë i arritshëm.

Në tetor 2023 eksportet e orëve u rritën me 5.1% në 2.39 miliardë CHF krahasuar me vitin e kaluar, siç njoftuan të martën Zyra Federale e Doganave dhe Sigurisë Kufitare dhe Shoqata e Industrisë Zviceriane të Orëve. Eksportet u rritën me rreth 4% në shtator dhe gusht.

Duke parë dhjetë muajt e parë, kjo ende paraqet një plus: nga janari në tetor, eksportet e orëve u rritën me 8.3% krahasuar me një vit më parë. Tani ka shumë për të sugjeruar që industria do të thyejë rekordin e eksportit prej 24.8 miliardë CHF nga viti i kaluar.

Industria e orëve po shënon rritje solide, shkruan shoqata e orëve në deklaratën e saj. Krahasuar me rritjen e fortë në gjysmën e parë të vitit, rritja është dobësuar disi, por industria vazhdon të rritet me nivele të larta.

Zhvillimi në muajin raportues tetor është ndikuar kryesisht nga rritja e fortë e kategorive “Metale të tjera” (+14%) dhe “Bimetale” (+13%). Por eksportet e orëve nga metalet e çmuara (+7,9%) gjithashtu u rritën mirë. Ndërkohë, orët e çelikut ranë me 2% krahasuar me një vit më parë.

Industria është rritur ndjeshëm në Kinë (24%) dhe Hong Kong (+17%). Në të dyja rastet, rritjet e forta kanë ardhur edhe nga nivelet e ulëta të një viti më parë, të cilat janë ndikuar nga pandemia e koronës. Në të kundërt, eksportet në tregjet e tjera aziatike si Japonia (-2.7%) dhe Singapori (-9.8%) ranë.

Tregu më i madh i shitjeve, Shtetet e Bashkuara, vazhdoi të rritet mirë, megjithëse më pak se në të kaluarën (+5,0%). Ndërkohë, ka një tablo të përzier në Evropë: ndërsa tregje si Britania e Madhe (+7.7%), Franca (+6.2%) dhe Italia (+2.7%) u rritën, eksportet në Gjermani u zhvilluan (-12%) dhe Spanjë (- 2.5%) ka rënë.

Duke parë kategoritë e çmimeve, segmentet e lira me çmime të eksportit nën 200 CHF dhe midis 200-500 CHF ishin në rritje. Eksportet në franga zvicerane u rritën përkatësisht me 17% dhe 11%. Arsyeja për këtë ndoshta janë modelet e njohura Swatch në dizajnin e markave luksoze Omega dhe Blancpain. Eksportet e orëve të shtrenjta (mbi 3,000 CHF) u rritën me 6.2%.