Kosova

Mediumi gjerman: Vuçiq pranon se do të ketë kompromis në raport me Kosovën

 

Presidenti serb, Aleksandar Vuçiç, është shprehur se mund të miratojë planin e fundit gjerman-francez për normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën.

Në një konferencë shtypi të transmetuar drejtpërdrejt në televizion, Vuçiq tha se negociatorët perëndimorë i kishin dhënë atij zgjedhjen e pranimit të planit apo të përballet me pasojat në formën e prishjes së negociatave të pranimit në Bashkimin Evropian dhe tërheqjes së investimeve të huaja.

“Nëse zgjedhja është që ne të marrim sanksione – dhe çfarë do të ishte një sanksion më i keq se tërheqja e investimeve – ose, nga ana tjetër, që menjëherë të pranojmë gjithçka që do të thotë anëtarësimi i Kosovës në OKB, atëherë unë jam në favor të rrugës së kompromisit, sado e diskutueshme të jetë ajo”, tha Vuçiq, raporton F.A.Z

Tensionet përshkallëzohen përsëri

Kosova, e cila sot është e banuar pothuajse ekskluzivisht nga shqiptarët, dikur i përkiste Serbisë. Pas një kryengritjeje të armatosur nga shqiptarët e Kosovës dhe shkeljeve masive të të drejtave të njeriut nga forcat serbe të sigurisë, NATO u përgjigj në pranverën e vitit 1999 me bombardime në Jugosllavinë e atëhershme të mbetur (Serbia dhe Mali i Zi).

Nga 1999 në 2008, administrata e OKB e administroi zonën. Në 2008, vendi shpalli pavarësinë. Serbia ende nuk e njeh këtë hap dhe pretendon territorin për veten e saj. Përpjekjet diplomatike nga Perëndimi nuk çuan në një normalizim të ndjeshëm të situatës në vitet e fundit. Kohët e fundit, tensionet ishin përshkallëzuar përsëri në formën e bllokadave rrugore dhe incidenteve me të shtëna.

Plani franko-gjerman

Plani gjermano-francez u bë i njohur në vjeshtën e vitit të kaluar dhe kurrë nuk u botua në të vërtetë zyrtarisht. Por pikat kryesore të saj kanë qenë të njohura që kur u paraqit në faqe. Midis gjërave të tjera, ai përcakton se ndonëse Serbia dhe Kosova nuk e njohin zyrtarisht njëra-tjetrën, ato pranojnë reciprokisht ekzistencën e tyre shtetërore brenda kufijve aktualë. Në veçanti, Serbia do të ndalonte anëtarësimit të Kosovës në organizatat ndërkombëtare, me ndihmën aktive të Rusisë.

Pranimi i Kosovës në OKB ka dështuar deri tani për shkak të vetos së anëtares së përhershme të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, Rusisë.

“Nuk ka dyshim se ne jemi në favor të pranimit të Kosovës në OKB, por ne do të pranonim de facto anëtarësimin e saj,” vazhdoi Vuçiç.

Nervozizëm për luftën e agresionit në Rusi

Nëse kjo do të ndodhte, kjo do të ishte me të vërtetë një pikë kthese në politikën Vuçiqit për Kosovën e cila deri tani është bazuar në nacionalizmin serb. “Situata gjeopolitike ka ndryshuar,” tha ai. Për shkak të luftës ruse të agresionit kundër Ukrainës, në Evropë ka «nervozizëm».

Plani franko-gjerman është bërë prej kohësh një plan i BE-së, i cili mbështetet edhe nga pesë vendet anëtare që ende nuk e kanë njohur Kosovën. Këto janë Spanja, Greqia, Rumania, Sllovakia dhe Qiproja.

Me sa duket, prandaj po fermenton në partinë e presidentit SNS. Në një takim të bordit të SNS fundjavën e shkuar, disa pjesëmarrës kishin shprehur kundërshtimin e tyre ndaj një ndryshimi të mundshëm të diskursit. Vuçiç, i cili është gjithashtu kreu i SNS, kërcënoi pastaj të japë dorëheqjen, pas kësaj çdo kritikë ra në heshtje, siç njoftoi media serbe.

Të hënën në mbrëmje, Vuçiç theksoi se asgjë nuk ishte vendosur ende. Në fund, parlamenti serb dhe “ndoshta populli” duhet të kenë fjalën e fundit.