Lajme

Këto janë tunelet në Zvicër më të dëmtuara se Gotthard

Dy për qind e të gjithë tuneleve rrugore zvicerane duhet të rinovohen urgjentisht.

Javën e kaluar tuneli Gotthard duhej të mbyllej urgjentisht për shkak të çarjeve në tavanin e tunelit. Pastaj doli: tuneli në Ticino është konsideruar se ka nevojë për rinovim për më shumë se dhjetë vjet! Dhe kjo nuk është e gjitha: tuneli Gotthard nuk është tuneli i vetëm që duhet të rinovohet. Të paktën gjashtë tunele të tjerë janë në gjendje kritike, shkruan Blick.

Një raport i ri nga Zyra Federale e Rrugëve (Astra) së shpejti do të japë qartësi në lidhje me gjendjen e tuneleve zvicerane. Me kërkesë të Blick, një zëdhënës i zyrës tashmë po ofron një pasqyrë të shifrave të fundit.

Pesë klasa të kushteve për tunelet zvicerane

Zëdhënësi i Astra-s, Thomas Rohrbach, shpjegon se tunelet në Zvicër ndahen në pesë klasa të kushteve: Klasi i parë dhe i dytë nuk kërkojnë ndonjë masë të veçantë. Klasa e tretë ka “dëmtime mesatarisht të rënda” dhe nuk ka nevojë të riparohet menjëherë. Sipas Rohrbach, defektet për të cilat ankohen në klasën e tretë përfshijnë, për shembull, dritat ose sinjalizimin e pamjaftueshëm në tunel, përcjell albinfo.ch.

Tunelet e klasit të katërt kanë dëmtime të mëdha – pa ndikuar në kapacitetin mbajtës të tunelit, thotë Rohrbach. Ato duhet të rinovohen në afat të mesëm. Masat përkatëse tashmë janë duke u përgatitur.

“98 për qind e tuneleve në rrjetin tonë kombëtar rrugor janë në klasat një deri në tre. Vetëm gjashtë nga tunelet zvicerane i përkasin klasës së katërt. Asnjë tunel i vetëm në Zvicër nuk i përket klasës së pestë (“alarmante”). Asnjë tunel nuk kërcënohet me mbyllje për shkak të gjendjes së tij strukturore”, thotë ai për Blick.

Sipas vlerësimit të Astra, tuneli Gotthard i përket kategorisë 3, por plasaritja në tavanin e tunelit nuk është për shkak të strukturës joadekuate, por për shkak të tensioneve në male. Ajo ende duhet të rinovohet – në kohën e duhur.

Kategoria e katërt përfshin tunelet e mëposhtme: tuneli Belchen në A2 në kantonet Basel-Landschaft dhe Solothurn, tuneli i Pyllit të Zi në A2 në kantonin Basel-Stadt dhe tuneli Flonzaley në A9 në kantonin Vaud. . Tre të tjerët janë të gjithë në Julierstrasse (N29): Solis, Passmal dhe Crap Ses. Ato do të rinovohen në afat të mesëm. Deri atëherë do të monitorohen intensivisht, përcjell albinfo.ch.

Për të siguruar që rrugët dhe tunelet zvicerane të mund të vazhdojnë të përdoren dhe të funksionojnë siç duhet në të ardhmen, Astra ka buxhetuar rreth 8.8 miliardë franga për katër vitet e ardhshme. Prioriteti i parë është ndriçimi dhe sinjalizimi i rrugëve.

Këto masa të para janë pjesë e nënprogramit “Siguria e tunelit në lidhje me vetëshpëtim” (Tusi). Sot, mbi 90 për qind e të gjithë tuneleve zvicerane i plotësojnë këto kërkesa. Megjithatë, 44 masa për të përmbushur standardet dhe udhëzimet aktuale janë ende të pazgjidhura. Prej tyre, 10 janë në ekzekutim (vend ndërtimi ose faza e dorëzimit) dhe 34 janë në fazën e projektit. Kostot totale të parashikuara për zbatimin e masave Tusi janë rreth 1.9 miliardë franga, shkruan Blick.