Lajme

Diskutimi mes BE-së dhe Zvicrës duhet të intensifikohet

Sekretari i Shtetit Alexandre Fasel bëri një bilanc të dosjes Zvicër-BE me kryenegociatorin e Bashkimit Evropian Juraj Nociar. Sekretari i Shtetit shkoi të enjten në Bruksel për një vizitë të parë.

Qëllimi kryesor i vizitës së tij ishte të vinte dhe të prezantohej personalisht, tha Alexandre Fasel pas takimit të tij me përfaqësuesit e Komisionit Evropian. Ai do të ketë shumë të bëjë me ta në kohën e ardhshme, shtoi ai, shkruan RTS.

Puna tani do të “intensifikohet në mënyrë të konsiderueshme”, tha ai një grupi gazetarësh zviceranë. Sekretari i ri i Shtetit vijon bisedimet eksploruese të nisura nga paraardhësja e tij Livia Leu. Diskutimet kanë të bëjnë me një sërë marrëveshjesh.

Këto kanë të bëjnë veçanërisht me energjinë elektrike, shëndetin, sigurinë ushqimore, por edhe me riintegrimin e Zvicrës në programet evropiane të kërkimit dhe trajnimit Horizon Europe dhe Erasmus+, përcjell albinfo.ch.

Qasja e paketës ende përfshin të ashtuquajturat çështje institucionale, si zgjidhja e mosmarrëveshjeve dhe rifillimi dinamik i ligjit.

Nëse ka progres me BE-në, por edhe në diskutimet në Zvicër, shanset janë të mira që Këshilli Federal të zhvillojë një mandat negociues deri në fund të vitit, shtoi Alexandre Fasel, shkruan RTS.

Fillimisht bëhet fjalë për përcaktimin e bazës së përbashkët, vazhdoi diplomati, dhe për të identifikuar pikat e konvergjencës. “Një marrëdhënie solide është në interes të të dyja palëve”, theksoi më tej ai për mediat.

Në moshën 62-vjeçare, Alexandre Fasel mori rolin e Sekretarit të Shtetit më 1 shtator. Një diplomat karriere, ai ka përvojë si në nivel dypalësh ashtu edhe në atë shumëpalësh. Për dy vitet e fundit, ai ka qenë përfaqësues special për diplomacinë shkencore brenda Gjenevës Ndërkombëtare, përcjell albinfo.ch.