Shqiperia

Austria renditi në ‘listën e zezë’ të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor

Sipas dekretit të Ministrisë të publikuar nga mediet austriake, është e mundur që nga ditët e ardhshme të hysh në Austri nga ato vende lejohet vetëm me një certifikatë të imunizimit të plotë.

Ministria austriake e Shëndetësisë ka nxjerrë një dekret të ri mbi masat epidemiologjike, me të cilat të gjitha vendet në Ballkanin Perëndimor, përfshirë Kosovën, janë vendosur në “listën e kuqe”.

Përveç vendeve të Ballkanit Perëndimor, në listë gjenden edhe vende të tjera, si SHBA, Armenia, Azerbajxhani, Brunei, Izraeli, Japonia dhe Tajlanda.

Sipas dekretit të Ministrisë të publikuar nga mediet austriake, është e mundur që nga ditët e ardhshme të hysh në Austri nga ato vende, lejohet vetëm me një certifikatë të imunizimit të plotë.

Dekreti solli një risi tjetër, dhe kjo është zgjatja e periudhës së vlefshmërisë së vaksinimit nga nëntë në 12 muaj.

Deri tani, rregulli ishte që një person trajtohet si i vaksinuar për nëntë muaj nga marrja e dozës së dytë, dhe tani e tutje ajo periudhë zgjatet në 360 ditë, përcjell albinfo.at.

Rregullorja e re, sipas Ministrisë, duhet të publikohet javën e ardhshme, para hyrjes në fuqi të masave të reja epidemiologjike, të cilat u shpallën të mërkurën, dhe që parashikojnë kufizime kryesisht për të pavaksinuarit.

Gjegjësisht, nga 15 shtatori, masat do të shtrëngohen në bazë të kapacitetit të plotë në kujdesin intensiv.

Kështu, që nga e mërkura, kur do të hyjnë në fuqi masa të reja, të cilat përcaktojnë që personat e pavaksinuar duhet të mbajnë maska ​​me një nivel më të lartë mbrojtjeje, FFP2 në të gjitha dyqanet, ndërsa të vaksinuarit dhe shëruarit nga kovidi do të duhet të mbajnë këto maska vetëm në dyqane ushqimore, supermarkete dhe transport publik.

Vlefshmëria e testit të antigenit gjithashtu zvogëlohet në 24 orë, dhe testi PCR në 48 orë, i cili do të kërkojë testime më të shpeshta të të pavaksinuarve nëse duan të shkojnë në kafene, restorante dhe kinema, transmeton albinfo.at

Kur rritja e kujdesit intensiv arrin normën e përdorimit prej 15 për qind, dhe hyjnë në fuqi përkeqësime të tjera, të cilat sigurojnë, mbi të gjitha, që vetëm personat me një certifikatë vaksinimi ose një covid-19 mund të hyjnë në ngjarje të mëdha me më shumë se 500 persona dhe bare gastronomie të natës.

Kjo do të thotë që vetëm ata që janë vaksinuar dhe të shëruar do të mund të hyjnë, por që nuk e kanë pasur sëmundjen për më shumë se gjashtë muaj.

Autoritetet ende nuk kanë vendosur nëse kjo vlen vetëm për mysafirët ose punonjësit.

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI