Lajme

A mund të marr nënshtetësinë austriake dhe të lëviz menjëherë jashtë vendit?

Shtetësia austriake vjen me përfitime, duke përfshirë lirinë e lëvizjes në Bashkimin Evropian. Por disa banorë të huaj po pyesin nëse austriakët e saponatyralizuar mund t’i gëzojnë këto të drejta menjëherë ose nëse duhet të presin për një periudhë kohe përpara se të largohen jashtë vendit.

Liria e lëvizjes dhe aftësia për të jetuar dhe punuar në vende të tjera anëtare mund të jenë ndër përfitimet më të mira të shtetësisë së Bashkimit Evropian (BE) për ata që e lejojnë punën dhe jetën familjare, transmeton albinfo.at.

Për shembull, qytetarët austriakë që mund të punojnë në distancë mund të zgjedhin të kalojnë muajt më të ftohtë të vitit pranë një plazhi me diell në Spanjë. Po kështu, kur nisin valët e të nxehtit të verës, ata mund të lëvizin në nordik pa aplikuar për vizë apo leje pune, shkruan thelocal.at.

Por nëse jeni një shtetas austriak i sapo natyralizuar, a mund të merrni dokumentet tuaja austriake dhe më pas të transferoheni menjëherë në një vend tjetër evropian – apo edhe më larg?

A mund të largohem nga Austria sapo të marr shtetësinë?

Përgjigja bazë është po, pasi të jepet shtetësia ju mund të lëvizni ligjërisht në një vend tjetër evropian për një kohë të pacaktuar nëse dëshironi.

I pyetur se si zbatohen rregullat e BE-së për të huajt që natyralizohen, avokati i imigracionit Sven Hasse tha: “Me natyralizimin e tyre, shtetasit e vendeve të treta fitojnë gjithashtu shtetësinë e BE-së. Dhe të drejtat e lirisë së lëvizjes brenda BE-së nga Liria e Direktiva e Lëvizjes.”

Nuk zbatohen terma dhe kushte unike për të huajt ose shtetasit e dyfishtë dhe nuk ka periudhë prove për shtetësinë pasi të jepet.

Në fakt, pasi të jepet shtetësia, ajo mund të shfuqizohet vetëm për disa arsye shumë specifike, të tilla si bashkimi me një ushtri të huaj ose zbulimi se keni gënjyer në kërkesën tuaj për shtetësi.

Pra, teorikisht, nëse do të fitonit sot nënshtetësinë austriake, nesër mund të shkoni në Itali dhe nuk do të kishte asnjë arsye, të paktën nga pikëpamja ligjore, që do t’ju duhej të ktheheshit.

Cilat janë të drejtat e qytetarëve të BE-së?

Qytetarët e BE-së mund të lëvizin në çdo vend të BE-së për të jetuar, punuar, studiuar, kërkuar një punë ose për të dalë në pension.

Sipas faqes zyrtare të Bashkimit Evropian, “Ju mund të qëndroni në një vend tjetër të BE-së deri në tre muaj pa u regjistruar atje”.

Në varësi të vendit ku jeni duke qëndruar, mund t’ju duhet të regjistroni vendbanimin tuaj pas tre muajsh. Megjithatë, me kusht që të regjistroheni sipas rregulloreve lokale, atëherë mund të vazhdoni të qëndroni atje për më gjatë.

Ju mund të keni nevojë të mbani kartën tuaj të identitetit ose pasaportën austriake në shumë vende të BE-së. Nëse jeni pa dokumente identiteti, mund të gjobiteni ose ndaloheni përkohësisht, por kjo nuk është arsye e mjaftueshme për t’ju bërë të ktheheni në vendin tuaj.

Për më tepër, në shumicën e rasteve, nëse jetoni ligjërisht në një vend tjetër të BE-së për një periudhë të vazhdueshme prej pesë vjetësh, përfundimisht do të merrni qëndrim të përhershëm atje.

Në të vërtetë, liria e lëvizjes është një përfitim i madh për miliona qytetarë të BE-së, të cilët, për rrjedhojë, janë të lirë të udhëtojnë shumë më lehtë dhe të kërkojnë punë ndërkombëtarisht brenda rajonit të BE-së.

Popullariteti i përfitimeve të tilla mund të jetë një arsye pse partitë e ekstremit të djathtë kanë pushuar së foluri kaq shumë për largimin nga Bashkimi Evropian në ciklin aktual zgjedhor.

Përfitimet e pasaportës austriake

Së bashku me aftësinë për të jetuar dhe punuar në të gjithë BE-në, shtetësia austriake vjen me një pasaportë të kërkuar.

Pasaportat renditen sipas numrit të vendeve ku ju lejohet të udhëtoni pa vizë.

Në vitin 2024, pasaporta austriake është e dyta më e fuqishme në botë pas pasaportës së Emirateve të Bashkuara Arabe; Sipas Indeksit të Pasaportave – Austria ndan statusin e saj të dytë me Francën, Italinë, Holandën, Luksemburgun, Spanjën, Gjermaninë dhe Zvicrën.

Aktualisht, qytetarët austriakë kanë qasje pa viza në 143 vende dhe 43 vende të tjera ofrojnë vizë në mbërritje për ta.

Në krahasim, pasaporta e Mbretërisë së Bashkuar ka renditjen e 5-të më të fuqishme – së bashku me Singaporin, Republikën Çeke dhe Korenë e Jugut – duke lejuar hyrjen në 174 vende. SHBA-ja, Kanadaja dhe Australia ndajnë të gjitha renditjen e 7-të më të fuqishme të pasaportave, me qasje në 172 vende.

Më poshtë në listë, mbajtësit e pasaportave keniane kanë qasje në 100 vende më pak sesa mbajtësit e pasaportave austriake, për shembull. Në mënyrë të ngjashme, pasaporta e Indisë ka renditjen e 66-të dhe lejon hyrjen në 73 vende.

Në një nivel praktik, të kesh një renditje të fuqishme pasaportash thjesht do të thotë që mund të udhëtosh në më shumë vende me lehtësi relative. Pra, edhe nëse nuk planifikoni të lëvizni diku tjetër me shtetësinë tuaj, pasaporta austriake nuk është e keqe për ta pasur.

Të ardhurit nga vende me pasaporta të dobëta mund ta bëjnë të vështirë lëvizjen jashtë vendit apo edhe udhëtimin. Për disa aplikantë për shtetësi, marrja e një pasaporte austriake mund të përmirësojë ndjeshëm lëvizshmërinë dhe qasjen e tyre në vende të caktuara.