Lajme

Zvicra mbron historinë e saj të sanksioneve kundër Rusisë

Sekretarja zvicerane për Çështjet Ekonomike, Helen Budliger Artieda, ka hedhur poshtë kritikat se Zvicra nuk po bën mjaftueshëm për të ngrirë asetet ruse nën regjimin e sanksioneve.

“Është një sfidë e madhe për ekipet tona të sanksioneve që të zbulojnë se kush është pronari përfitues i çdo konstruksioni të kompanisë”, tha Artieda, i cili drejton Sekretariatin Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco), në një intervistë të botuar në Aargauer Zeitung të premten. Madje konsultohen kontratat e martesës dhe certifikatat e divorcit, shtoi ajo.

Shoqata Zvicerane e Bankierëve pretendoi se kishte 150 miliardë CHF në asete ruse në Zvicër. Por, Artieda tha se ky numër “nuk është konfirmuar nga ne apo nga qeveritë e tjera. Shkurtimisht: Seco ngrin të gjitha asetet që duhet të ngrijë”.

Zvicra është përballur me kritika se nuk po bën mjaftueshëm për të ngrirë asetet ruse dhe për të zbatuar në mënyrë efektive sanksionet. Në prill, ambasadorët e G7-ës në Bernë dërguan një letër, duke kritikuar “boshllëqet” që lejojnë asetet ruse të shmangin sanksionet në Zvicër. Ata i kërkuan gjithashtu vendit të bashkohet me një grup pune ndërkombëtar për të ngrirë dhe konfiskuar asetet ruse.

Për këtë, Artieda u përgjigj se Zvicra nuk është anëtare e G7 dhe se tashmë është e përfshirë me taskforcën në nivel teknik, që është “ajo që ka rëndësi” dhe “funksionon mirë”.

“Nëse anëtarësimi është në interesin e Zvicrës në të ardhmen, Këshilli Federal mund të rivlerësojë situatën”, tha Artieda.

Një shqetësim kryesor, shtoi ajo, është se Zvicra nuk përdoret si një “platformë anashkaluese” dhe theksoi rregulloren e BE-së që ndalon avokatët të ofrojnë shërbime të menaxhimit të aseteve për individët e sanksionuar, përcjell tutje albinfo.ch.