Lajme

Shkenca studion ushqimet më të shëndetshme

Shkenca punon shumë për të studiuar e kuptuar trupin e njeriut dhe ushqimet që mund të përmirësojnë funksionimin e tij. Kostot shëndetësore të një diete të pabalancuar ose mungesës së elementeve bazë dhe thelbësore ushqyese mund të jenë të mëdha. Ushqimi i mirë mund të jetë mburoja më e mirë kundër disa sëmundjeve plotësisht të parandalueshme dhe problemeve kronike.

Me këtë ide, një grup studiuesish nga Universiteti “William Paterson” i Nju Xhersit, kryen kërkime të gjera dhe ambicioze në vitin 2014. Nuk është sekret se perimet duhet të jenë prioritet i çdo personi të shëndetshëm. Megjithatë, është e vështirë të zbatosh gjithmonë këtë parim.

Ideja pas studimit të ekspertëve amerikanë ishte hartimi i një liste të përpiktë dhe të detajuar të perimeve më të plota nga ana ushqyese. Për këtë, së pari, u përcaktuan substancat që çdo njeri duhet të hajë çdo ditë dhe në çfarë proporcioni. Në total, kishte 17 elementë thelbësorë dietikë. Më vonë u analizuan deri në 47 perime për të bërë renditjen përfundimtare.

Rezultati do të befasojë shumë, pasi vendin e parë e fitoi një ushqim që nuk konsumohet shumë. Bëhet fjalë për lakërishtën, një ushqim që, në sasinë e duhur, mund të sigurojë të gjithë lëndët ushqyese bazë të përcaktuara nga studiuesit. Lista e përfitimeve është e pafundme. Promovon krijimin e melatoninës, formimin e kolagjenit, siguron acid folik, vitaminë A, B12, D dhe K…

Sigurisht, të gjitha perimet mirëpriten nga stomaku, por asnjëra sa kjo bimë e vogël jeshile që rritet në brigjet e lumenjve dhe shkon pothuajse me gjithçka. Mjafton të përfshini një grusht të vogël në dietën e përditshme për të vënë re ndryshime të mëdha.

Lakërishtja rritet në Evropë dhe Azi dhe ka shumë ide në internet se si ta përfshini atë në dietën tuaj të përditshme. Disa nga recetat janë gjithashtu jashtëzakonisht të lehta për t’u përgatitur/cnn