Lajme

Zvicra, në mesin e shteteve më të mira të botës për nga cilësia e jetës

Qytetet zvicerane u renditën më të mirat se sa ato austriake për të jetuar, sipas një sondazhi ndërkombëtar

Cyrihu, Gjeneva dhe Bazeli shpesh vlerësohen në mesin e qyteteve më të mira të botës për nga cilësia e jetës, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa qytetet evropiane kanë rënë në renditjen e jetueshmërisë, ato në Zvicër janë ngjitur.

Para pak ditësh u bë e ditur se kantonet më të mëdha të Zvicrës, si Cyrihu dhe Gjeneva, janë të vetmet qytete evropiane të renditura në 10 vendet më të mira për të jetuar.

Cyrihu dhe Gjeneva u vendosën në vendin e shtatë dhe të tetë, përkatësisht, në Indeksin Global të Lirueshmërisë 2021 të lëshuar të enjten nga The Economist Intelligence Unit (EIU).

Ajo çfarë vlen të theksohet është se në bazë të këtoj hulmtimi u vlersua si Interesante renditja e Vjenës. Më 2018 dhe 2019 Vjena kryesonte top listat, këtë vit kryeqyteti austriak ra në vendin e 12-të, ndërsa Cyrihu dhe Gjeneva u ngjitën në 10 më të mirët, nga vendi i 11-të dhe i 14-të më parë.

Arsyeja është se Vjena dhe qytete të tjera evropiane, si Frankfurti, Hamburgu dhe Duseldorfi, kanë rënë në renditje “kryesisht për shkak të rrjedhës së pandemisë dhe kohës së studimit tonë”, tha Nicholls.

E, nga ana tjetër, Zvicra u rendit lart, “kryesisht sepse bllokimi zviceran ishte më pak i rreptë sesa në pjesën më të madhe të Evropës”, tha Ana Nicholls, Drejtor i Industrisë i EIU për The Local, përcjell albinfo.ch.

“Kufizimet në këto qytete filluan të hiqen më 1 mars, duke hapur pajisje sportive, kulturore dhe të kohës së lirë, veçanërisht për nën 18 vjeç, si dhe duke lejuar ngjarje të vogla private në natyrë”, shtoi ajo.

Vlen të theksohet se në përgjithësi, qytetet në Zelandën e Re, Australi dhe Japoni morën rezultatet më të larta në sondazh.

Auckland renditet në vendin e parë, pasuar nga Osaka (2), Adelaide (3), Wellington (4), Tokyo (5), Perth (6), Melbourne (9) dhe Brisbane (10).

Nuk është hera e parë që qytetet zvicerane renditen lart në studimet ndërkombëtare. Cyrihu, Gjeneva dhe Bazeli shpesh vlerësohen në mesin e 10 qyteteve më të mira të botës për nga cilësia e jetës.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI