Lajme

Çfarë duhet të bëni nëse keni bërë një aksident me makinë në Zvicër?

Këto janë hapat që duhet të ndërmerrni nëse përfshiheni në një aksident rrugor në Zvicër.

Pa dyshim se një aksident nuk është në listën e askujt për t’u bërë, por ndonjëherë gjëra të këqija, për fat të keq, u ndodhin njerëzve të mirë. Albinfo.ch ju sjell disa hapa që duhet të ndërmerrni nëse përfshiheni në një aksident rrugor në Zvicër.

Gati 18,000 aksidente trafiku që përfshijnë lëndime janë raportuar në Zvicër në vitin 2020 – viti i fundit për të cilin disponohen të dhëna zyrtare. Për fat të mirë, shumica dërrmuese ishin relativisht të vogla; mbi 3700 njerëz të lënduar rëndë dhe 227 të vdekur.

E vetmja pikë e ndritshme midis këtyre statistikave të zymta është se numri i aksidenteve me makinë ka rënë ndjeshëm – me 62 përqind – në dy dekadat e fundit.

Çfarë duhet të bëni nëse përfshiheni në një aksident?

Nëse kjo ndodh, është normale që mund të nervozoheni, të stresoheni dhe të ndiheni në gjendje shoku, ndoshta duke harruar se si të veproni dhe çfarë të bëni.

Hapat që duhet të ndërmerrni janë të njëjta nëse ju apo shoferi(ët) e tjetër keni faj. Sipas organizatës automobilistike Touring Club Suisse, kjo është ajo që duhet të bëni menjëherë pas një aksidenti trafiku.

Ndaloni dhe ruani qetësinë

Kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, por është thelbësore që jeni të ftohtë.

Së pari, aktivizoni sinjalet tuaja të shqetësimit.

Përcaktoni numrin e automjeteve të përfshira, pozicionin e tyre dhe natyrën e aksidentit.

Siguroni skenën e aksidentit duke instaluar trekëndëshin paralajmërues të paktën 50 metra (afërsisht 60 hapa) nga vendi i aksidentit. Shënim për veten: sigurohuni që t’i keni këto trekëndësha në bagazhin e makinës suaj.

Bëni një raport aksidenti me shkrim

Përshkruani rrjedhën e aksidentit me ndihmën e Raportit evropian të aksidentit.

Mbajeni gjithmonë dokumentin në ndarjen e dorezës së automjetit tuaj: shpresojmë se nuk do t’ju duhet kurrë, por është më mirë të jeni të përgatitur.

Në skenarin më të mirë, të gjithë të përfshirë në aksident mund të qëndrojnë të sjellshëm ose, së paku, civil. Më pas, të gjitha palët mund të plotësojnë raportin e aksidentit së bashku, me secilin person që e nënshkruan atë.

Bërja e fotografive të dëmtimit është gjithmonë e dobishme.

 

Deklaroni aksidentin në kompaninë e sigurimit

Mos e riparoni automjetin tuaj derisa kompania juaj e sigurimit ta ketë ekzaminuar atë.

Nëse keni faj, sigurimi juaj do të paguhet me sigurimin e shoferit(ve) tjetër; nëse pala tjetër është përgjegjëse, atëherë transportuesi juaj kërkon kompensim nga mbajtësit e tjerë të policës.

Kur duhet të telefononi shërbimet e urgjencës?

Aksidentet e trafikut janë të zakonshme dhe shumica janë të vogla, që nuk kërkojnë ndërhyrje nga shërbimet e urgjencës ose zbatimi i ligjit.

Sidoqoftë, njëra ose tjetra (ose të dyja) duhet të thirren nëse:

Ju ose persona të tjerë të përfshirë jeni të lënduar (numri i ambulancës: 144)

Ekziston rreziku i zjarrit ose shpërthimit: telefononi departamentin e zjarrfikësve (118)

Kur shpërthen një debat ose një sherr mes palëve të përfshira në aksident, telefononi policinë (117).

Çfarë pajisje duhet të keni gjithmonë në makinë?

Në Zvicër, ju kërkohet vetëm të keni trekëndëshin, sipas TCS. Jelekët e sigurisë nuk janë të detyrueshëm, por megjithatë është mirë të kesh një të tillë, pasi ato janë të detyrueshme në shumë vende të tjera evropiane, duke përfshirë edhe fqinjët e Zvicrës.

Një tjetër gjë shumë e rëndësishme që duhet të dini para se të dilni në rrugë (megjithëse shpresojmë jo fjalë për fjalë): sigurimi i makinës është i detyrueshëm në Zvicër, edhe nëse është vetëm ai bazë që nuk mbulon automjetin tuaj, por mbulon të tjerët. /Albinfo.ch

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI