Autotech

Rriten shitjet e veturave në Gjermani e Itali, të tjerat në rënie

Në total, në vitin 2022, tregu i veturave në Bashkimin Evropian pësoi tkurrje me 4,6%

Në dhjetor 2022, regjistrimet e veturave të reja në BE u rritën me 12,8%, duke shënuar muajin e pestë me radhë të rritjes këtë vit.

Pavarësisht këtij rezultati pozitiv, vetëm dy prej katër tregjeve kryesore të rajonit regjistruan rritje. Tregu gjerman dhe italian i veturave e mbyllën vitin 2022 në mënyrë pozitive, duke regjistruar rritje dyshifrore, përkatësisht 38,1% dhe 21,0%.

Spanja pësoi rënie të ndjeshme  (-14,1%), kurse Franca mbeti e qëndrueshme (-0,1%), shkruan Monitor, transmeton albinfo.ch.

Në total, në vitin 2022, tregu i veturave në Bashkimin Evropian pësoi tkurrje me 4,6%, kryesisht për shkak të mungesës së komponentëve në pjesën e parë të vitit.

Edhe pse tregu është përmirësuar nga gushti në dhjetor 2022, volumet kumulative arrijnë në 9,3 milionë njësi, niveli më i ulët në rajon nga viti 1993, kur u regjistruan 9,2 milionë njësi.

Në mesin e katër tregjeve më të mëdha të BE-së, vetëm Gjermania regjistroi rritje në vitin 2022 (+1,1%), falë një rezultati të fortë në dhjetor. Tre tregjet e tjera u përkeqësuan në vitin 2021, ku Italia regjistroi rënien më të fortë (-9,7%), ndjekur nga Franca (-7,8%) dhe Spanja (-5,4%).