Lajme

Lufta në Ukrainë pritet të frenojë rritjen ekonomike të Austrisë deri në vitin 2026

Lufta e zhvilluar nga Rusia kundër Ukrainës do të zvogëlojë rritjen ekonomike në Austri deri në vitin 2026, sipas një parashikimi të ri afatmesëm të Institutit të Kërkimeve Ekonomike (WIFO). Nga viti 2022 deri në vitin 2026 rritja e PBB-së pritet të ngadalësohet mesatarisht me gjysmë pikë përqindjeje, njofton albinfo.at.

Thuhet se rritja reale prej 2.1 për qind në vit tani besohet të jetë më realiste në ndryshim nga rritja prej 2.6 për qind në vit, e supozuar në nëntor, raporton transmetuesi ORF.

Megjithatë, tregu i punës do të rikuperohet më shpejt pas pandemisë, sipas raportit. Këtë vit, ekonomia e Austrisë ka të ngjarë të rritet me 3.9 për qind, siç parashikohej në parashikimin e pranverës në fund të marsit – por deri në vitin 2026 do të ketë një dobësim në vetëm 1.4 për qind.

Mungesa e fuqisë punëtore po ndikon pozitivisht në shkallën e papunësisë: ka të ngjarë të arrijë nivelin e parakrizës prej 6.7 për qind këtë vit dhe të bjerë në gjashtë për qind deri në vitin 2026. /Albinfo.at


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI