Kalendari

Këngë nga Rruga e Farkëtarëve

Poezi shqipe të përkthyera në frëngjisht. Në këtë mbrëmje që do të mbahet me 20 mars 2023 në Lozanë, do të flasim për Këngë nga Rruga e Farkëtarëve (Éditions d’en bas, 2022), një përmbledhje me poezi e autorit Ndriçim Ademaj, përkthyer në frëngjisht nga Festa Molliqaj, vepra fituese e mirënjohjes speciale nga PEN klubi francez në Paris në janar të vitit 2023.

« Dans ma ville coule un fleuve / qui parfois se sépare en deux »​ « Nëpër qytetin tim derdhet një lumë / që herë-herë ndahet në dysh »

Festa Molliqaj dhe Ndriçim Ademaj prezantojnë përmbledhjen me poezi Chants de la Rue des Forgerons / Këngë nga Rruga e Farkëtarëve. Do të bisedohet rreth përkthimit, frymëzimit dhe shkrimit, si dhe do të lexohen poezi nga libri në frëngjisht dhe në shqip.

 Këngë nga Rruga e Farkëtarëve është një vepër poetike e shkruar nga shkrimtari i ri nga Kosova, Ndriçim Ademaj. Këto poezi përshkojnë  vende të ndryshme dhe flasin për dashurinë në shumë forma të saj: braktisje, mall për të kaluarën, idhnim, xhelozi, dëshirë e pafund. I konsideruar si një nga përfaqësuesit e brezit të ri të autorëve kosovarë, Ndriçim Ademaj ka botuar tri përmbledhje me poezi dhe një roman. Ai mori çmimin e Frankofonisë në konkursin ndërkombëtar të poezisë të Fakultetit të Letërsisë të Universitetit të Sorbonës në Paris në vitin 2022. Përkthyesja e kësaj përmbledhjeje, Festa Molliqaj, e cila është rritur dhe ka studiuar në Lozanë, është rritur në një kontekst dygjuhësh shqip-frëngjisht. Ajo qysh herët ka filluar të zhvillojë mekanizma të kalimit nga një gjuhë tek tjetra dhe ka bërë përkthimin një mjet përsiatjeje. Duke e njohur mjaft mirë edhe gjuhën italiane, ajo aktualisht po përkthen në frëngjisht romanin e Doris Femminis, Fuori per sempre, i cili do të botohet nga Éditions d’en bas në vitin 2023.
Kjo ngjarje e organizuar nga Tulalu?! dhe Qendra e përkthimit letrar në Lozanë (CTL) do të moderohet nga Valmir Rexhepi.

Rezervimet mund të bëhen në [email protected] ose [email protected] (ose përmes telefonit në 021 312 85 02).

Shoqata nga LozanaTulalu?!, mundohet të ndërtojë urë lidhëse « mes atyre që mbajnë penën dhe atyre që shfletojnë faqet e librave. » Me këtë rast ajo bashkëpunon me Qendrën e përkthimit letrar në Lozanë (CTL) për të prezantuar një përmbledhje mepoezi përkthyer nga gjuha shqipe, gjuha e parë e huaj në Zvicër.

https://tulalu.ch/ ; www.unil.ch/ctl

Prezantimi i përmbledhjes në faqen e Éditions d’en bas :  

https://enbas.net/ademaj-ndricim-kenge-nga-rruga-e-farketareve-chants-de-la-rue-des-forgerons-2022/

 


 Biografi e shkurtë:

  • Emri e mbiemriNdriçim Ademaj 
  • Prejardhja:Prishtinë
  • Vendi ku vepron:Gjenevë/Paris
  • Profesioni:Shkrimtar

 Info rreth ngjarjes

  • Data e fillimit20 Mars 2023
  • Ora18:30
  • LokacioniCercle littéraire de Lausanne (place Saint-François 7, 1003 Lausanne)
  • Data e përfundimit20 Mars 2023 - 20:30