Lajme

Këto rregulla të reja trafiku hyjnë në fuqi këtë vit

Për të përmirësuar sigurinë në rrugë, disa rregulla të trafikut rrugor do të ndryshojnë nga marsi dhe prilli i vitit 2024, për shembull për biçikletat elektrike të shpejta.

Patentë shoferi blu

Leja legjendare e drejtimit të letrës blu nuk do të jetë më e vlefshme nga data 31 tetor 2024. Prandaj rekomandohet ndërrimi i saj me leje drejtimi në formatin e kartës së kreditit sa më shpejt të jetë e mundur, shkruan TCS në një deklaratë, transmeton albinfo.ch.

Të dy variantet ishin më parë të vlefshme në Zvicër. Megjithatë, kjo së shpejti nuk do të jetë më kështu. Nga data 1 nëntor 2024, policia do të autorizohet të gjobisë personat që nuk kanë ende patentë shoferi në formatin e ri.

Testi i shoferit

Sa i përket testeve të drejtimit, rregulloret e reja për testet e shikimit dhe ekzaminimet mjekësore në lidhje me aftësinë e drejtimit do të zbatohen nga 1 marsi 2024. Personat që tashmë kanë një leje drejtimi të vlefshme nuk duhet të bëjnë më një test të ri të syve për të marrë një leje drejtimi të një kategorie tjetër.

Personat 75 vjeç e lart duhet t’i nënshtrohen një kontrolli mjekësor për të marrë lejen e tyre. Më parë, kjo kërkesë zbatohej për personat e moshës 65 vjeç e lart. Gjithashtu, tani është e detyrueshme të vozitësh në trafik për të paktën 45 minuta gjatë testeve praktike për patentë shoferin e klasave A dhe B, shkruan 20minuten.

Rregulla për biçikletat elektronike

Biçikletat elektronike të shpejta që janë hedhur rishtazi në qarkullim duhet të pajisen me shpejtësimatës nga 1 prilli 2024. Automjetet që janë tashmë në përdorim duhet të pajisen me të deri më 1 prill 2027. Drejtuesit pa shpejtësimatës në një biçikletë elektronike të shpejtë do të përballen me një gjobë prej 20 frangash.