Lajme

Kantoni i Gjenevës i premton Kryqit të Kuq 40 milionë CHF

Qeveria kantonale e Gjenevës ka premtuar 40 milionë CHF në fonde emergjente për Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (KNKK), i cili po përjeton vështirësi serioze financiare.

KNKK me bazë në Gjenevë ka kohë që po lufton me një boshllëk të madh financimi. Si rezultat, ajo duhet të kryejë shkurtime të mëdha në stafin dhe zyrat humanitare në mbarë botën. Ajo u ka bërë thirrje donatorëve të mëdhenj që të ndërhyjnë për të siguruar fondet e nevojshme urgjentisht.

Dhurimi i vetëm emergjent nga qeveria e Gjenevës duhet të ndihmojë KNKK-në të kryejë misione të caktuara thelbësore, të tilla si sigurimi i zhvillimit dhe mbrojtjes së respektimit të ligjit ndërkombëtar humanitar ose mbështetjes për mbrojtjen e të burgosurve dhe popullatës civile.

Qeveria kantonale shpreson se ky premtim për vitin 2023 do të dërgojë “një sinjal të fortë” për donatorët e tjerë për të ndihmuar në mbështetjen e organizatës humanitare që u themelua 160 vjet më parë në Gjenevë.

KNKK po përballet me një nga situatat më të këqija financiare në historinë e saj. Më 23 maj, ai njoftoi se masat për uljen e kostove këtë vit do të rezultonin në 1800 humbje të vendeve të punës në selitë dhe delegacionet në mbarë botën, dhe mbylljen e të paktën 26 nga 350 faqet e saj globale.

Organizata ka paralajmëruar se po përballet me një mungesë në buxhetin e saj të dëshiruar prej 2.79 miliardë CHF për vitin 2023. Buxheti i përgjithshëm është pothuajse dyfishuar në dhjetë vjet nga 1.18 miliardë CHF në 2012.

Më 30 mars, bordi drejtues i KNKK-së miratoi shkurtime prej 430 milionë CHF për këtë vit dhe fillimin e vitit të ardhshëm.

Mbledhja e fondeve është veçanërisht e vështirë. Drejtori i KNKK-së, Robert Mardini, u tha mediave në mars se kishte “më pak donacione për ndihma humanitare në përgjithësi” dhe se konflikti Rusi-Ukrainë kishte çuar në kriza në pjesë të tjera të botës “duke u harruar”.

Por, disa punonjës janë të frustruar me drejtimin që ka marrë organizata gjatë dekadës së fundit. Në fillim të qershorit, radio publike zvicerane, RTSExternal link raportoi se 2,500 punonjës të KNKK-së kishin nënshkruar një letër të hapur drejtuar menaxhmentit të organizatës për të shprehur zemërimin e tyre. Ata fajësojnë drejtuesit e mëparshëm për atë që ata e quajnë “zhveshje buxhetore”. Ata argumentojnë se KNKK-ja është shumë e madhe dhe e ka humbur vëmendjen e misionit të saj kryesor: mbrojtjen e civilëve në konflikt, vizitën e të burgosurve dhe ribashkimin e të afërmve të humbur.