Lajme

Si mund t’i merrni “vizat e arta” në Zvicër

Lejet e qëndrimit zviceran janë jashtëzakonisht të vështira për t'u marrë për njerëzit nga disa vende. Por ka një mënyrë për ta bërë këtë - ja si

Nëse jeni qytetar i një shteti të BE / EFTA-s, atëherë mund të merrni ose një leje B (shtetas të huaj rezidentë) ose C (shtetas të huaj të vendosur) relativisht pa telashe. Kjo sepse Zvicra ka nënshkruar marrëveshjen e Lëvizjes së Lirë të Personave me vendet e BE -së dhe EFTA -s, duke hequr kufizimet për qytetarët e atyre kombeve që dëshirojnë të jetojnë ose punojnë këtu, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në fakt, nga 2.2 milionë shtetas të huaj që jetojnë në Zvicër, më shumë se gjysma – 1.4 milion – vinin nga Bashkimi Evropian, kryesisht nga kombet fqinje.

Sidoqoftë, gjërat bëhen shumë më të ndërlikuara për njerëzit jashtë Evropës – të ashtuquajturat vende të treta – të cilët duan të vendosen në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Ata që duan të punojnë i nënshtrohen një sistemi kuote. Çdo vit, Këshilli Federal lëshon një numër të caktuar të lejeve të punës për qytetarët jashtë BE-së. Në vitin 2021 kjo shifër ishte 8,500, përcjell tutje albinfo.ch.

Nga kjo kuotë, 4.500 njerëzve iu dha një leje qëndrimi B, dhe 4.000 të tjerët morën një leje qëndrimi afatshkurtër L, duke u dhënë atyre të drejtë të punonin në Zvicër deri në një vit.

Autoritetet zvicerane janë pak më bujare ndaj njerëzve nga Britania e Madhe: në vitin 2021, 3.500 autorizime pune (përveç atyre të dhëna për qytetarë të tjerë të kombeve të treta) ishin të rezervuara veçanërisht për shtetasit britanikë-2,100 leje B dhe 1,400 L leje.

Por çfarë ndodh nëse jeni një shtetas i vendeve të treta që nuk doni të punoni në Zvicër – thjesht, jetoni këtu?

Varet nga sa i pasur jeni.

Siç u tha më lart, shtetasit jo-BE / EFTA i nënshtrohen rregullave dhe rregulloreve më kufizuese sesa homologët e tyre evropianë.

Sidoqoftë, zviceranët janë njerëz shumë pragmatikë, veçanërisht kur bëhet fjalë për të fituar para.

Pak i njohur (përveç personave të mençur financiarisht) dhe i përdorur rrallë, neni 30 i Ligjit Federal për të Huajt përcakton përjashtime nga kërkesat e rregullta, të rrepta të pranimit.

Ai u mundëson të huajve nga jashtë Evropës të lëvizin në Zvicër – por vetëm nëse ata janë mjaft të pasur për të jetuar këtu pa pasur nevojë të punojnë ose të përdorin përfitime të mirëqenies.

Ligji thotë se në rastet e “interesave të rëndësishme publike” – domethënë shumë para në arkën shtetërore – kantonet mund t’u japin qytetarëve të vendeve të treta leje për t’u vendosur në territoret e tyre me një leje qëndrimi B.

Këto janë të ashtuquajturat “viza të arta”, një term i përdorur për të përshkruar vendbanimin bazuar në investimet në ekonominë lokale.

Pra, çfarë do të thotë “mjaft i pasur” në Zvicër?

Natyrisht, qielli është kufiri dhe shumat varen nga vendi ku dëshironi të jetoni në vend. Por vetëm si një tregues, “blerja” e rrugës për në lejen e qëndrimit në Gjenevë kushton afërsisht 312,522 franga në të ardhura tatimore në vit, 415,000 në Vaud dhe 287,882 në Valais.

Shtojini kësaj një tarifë që do t’ju ​​duhet të paguani një avokat të specializuar për zhvendosje-thuhet se të paktën 50,000 franga-për të negociuar një marrëveshje të një shume të taksave për ju me autoritetet e kantonit ku dëshironi të jetoni.

Një gjë që duhet mbajtur parasysh është se vetëm paratë nuk mund t’ju ​​blejnë një vizë të artë.

Ligji gjithashtu përcakton se “ju nuk duhet të paraqisni një kërcënim për sigurinë dhe rendin publik ose për marrëdhëniet ndërkombëtare të Zvicrës”.

Për më tepër, të gjithë shtetasit e huaj që jetojnë në Zvicër – të pasur dhe të varfër – duhet të blejnë mbulim të detyrueshëm të sigurimit shëndetësor.

Pse të huajt e pasur duan të jetojnë në Zvicër?

Ndërsa është e vërtetë se shumë para ju lejojnë të jetoni mirë pothuajse kudo në botë, The Local raportoi më parë se “njerëzit me këmbë të mira duan të largohen nga vendet në zhvillim në vende më të sigurta dhe më të begata”.

“Zvicra është Rolls-Royce e destinacioneve”, tha Enzo Caputo, një avokat i Cyrihut i specializuar në lejet dhe paketat tatimore.

Një avantazh tjetër i një leje B është se lejon qytetarët e kombeve të treta të lëvizin lirshëm në të gjithë zonën Shengen.

Kush janë mbajtësit e ‘vizave të arta’ në Zvicër?

Çdo vit, rreth 40 deri në 50 persona marrin këto viza, siç raportohet nga TagesAnzeiger, e cila përdorte numrat e publikuar nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM)

Gjithsej 352 të huaj me këtë leje speciale jetuan në Zvicër në fillim të vitit 2021. Ata erdhën kryesisht nga Rusia, Arabia Saudite, Shtetet e Bashkuara dhe Brazili.

Sidoqoftë, njerëzit nga Kina tani po përbëjnë pjesën më të madhe të të huajve me leje speciale, sipas SEM.

Gjithsej 34 shtetas kinezë erdhën për t’u vendosur në Zvicër në katër vitet e fundit.

“Rastësisht apo jo, kjo po ndodh paralelisht me kursin gjithnjë e më totalitar të regjimit të Pekinit”, tha TagesAnzeiger.

Kantonet nuk publikojnë identitetet e këtyre të huajve të pasur, duke e justifikuar mungesën e informacionit me ligjet për mbrojtjen e të dhënave.

Ajo që dihet për këtë grup njerëzish të zgjedhur është se shumica e tyre jetojnë në kantonin e Gjenevës. Tjetra janë Ticino, të ndjekur nga Vaud, Zug dhe Bern.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI