Lajme

Inflacioni në Europë bie në 2.4%, niveli më i ulët në dy vjet

Bëhet e ditur se europianët panë përsëri një lehtësim pasi inflacioni ra në 2.4% në nëntor, më i ulëti në më shumë se dy vjet, pasi rënia e kostove të energjisë ka lehtësuar krizën e kostos së jetesës, por normat më të larta të interesit ende vijojnë të shtrydhin aftësinë e ekonomisë për t’u rritur, përcjell albinfo.ch.

Theksohet se inflacioni për 20 vendet që përdorin monedhën euro ra nga 2.9% vjetore në tetor, sipas numrave të publikuar të enjten nga Eurostat, agjencia e statistikave e Bashkimit Europian. Është shumë larg nga kulmi prej 10.6% në tetor 2022, pasi një krizë energjetike i la familjet dhe bizneset europiane në vështirësi për të përballuar jetesën.

Shifra e re është afër objektivit të Bankës Qendrore Europiane për inflacionin prej 2% pas një serie të shpejtë rritjesh të normave të interesit që datojnë në verën e vitit 2022. Por shkëmbimi është ngecja e rritjes ekonomike.

Ai rrit pritshmëritë që BQE do të mbajë të qëndrueshme normat për herë të dytë radhazi në mbledhjen e saj të ardhshme më 14 dhjetor.

Presidentja e BQE-së, Christine Lagarde, përsëriti këtë javë se banka do të marrë vendime bazuar në të dhënat më të fundit dhe do të mbajë normat e larta për aq kohë sa nevojitet për të arritur objektivin e saj të inflacionit. Norma bazë e BQE-së ka arritur një rekord prej 4%.

“Kjo nuk është koha për të filluar shpalljen e fitores”, tha ajo në një seancë dëgjimore në Parlamentin Evropian.

Kjo është e dukshme në Gjermani, ekonomia më e madhe e Europës, e cila pa inflacionin vjetor të bjerë në 2.3% këtë muaj, nga 3% në tetor. Por tani është duke u përballur me një krizë buxhetore, përveç të qenit ekonomia kryesore me performancën më të keqe në botë.

Kriza e energjisë ishte veçanërisht e vështirë për Gjermaninë, e cila mbështetej në gazin natyror të lirë nga Rusia për të furnizuar fabrikat e saj. Moska kryesisht ndërpreu furnizimet në Europë pas sanksioneve perëndimore për pushtimin e Ukrainës dhe kompanitë ende po përballen me pasojat. Lehtësimi i faturave të tyre është në rrezik, pasi një vendim gjykate ndryshoi planin e shpenzimeve të Gjermanisë dhe e la qeverinë të përpiqet të mbushë një vrimë prej 60 miliardë eurosh.

Eurozona më e madhe mezi është zgjeruar këtë vit, duke arritur një rritje prej 0.1% në tremujorin korrik-shtator. Të mërkurën, OECD parashikoi që rritja e heshtur e këtij viti prej 0.6% do të rritet vetëm në 0.9% vitin e ardhshëm.

“Me një perspektivë të dobësuar ekonomike dhe disinflacion, rritja e normave duhet të hiqet nga tavolina në takimin e dhjetorit”, tha Carsten Brzeski, kreu global i makrove në ING bank, për BQE. “Duke pasur parasysh se ndikimi i plotë i shtrëngimit të deritanishëm do të shpaloset ende në muajt e ardhshëm, rreziku është edhe i lartë që BQE-ja tashmë është shtrënguar shumë”, tha ai në një shënim studimor.