Ekonomi

Vendet nëpër botë që pranojnë më së shumti para nga diaspora

Kirgistani (35.1%), Taxhikistani (32.2%), Moldavia (20.5%), Kosova (15.9%) dhe Armenia (15.5%) janë në krye si përqindje e produktit të brendshëm bruto

Emigrantët nga India, Kina, Filipinet dhe Meksika po dërgojnë më shumë para në vendet e tyre, sipas të dhënave të Bankës Botërore, shkruan albinfo.ch.

Sipas statistikave paraprake të institucionit për vitin 2018, shuma totale e remitancave që janë dërguar nga emigrantët në botë në vendet me të ardhura të ulët dhe mesatare, kapën shumën 528 miliardë dollarë.

Do të thotë përfaqëson një rritje prej mbi 10% krahasuar me vitin 2017. Pastaj rritja ishte 7.8 për qind. Rritja u vërejt në të gjitha rajonet e vëzhguara, por në Evropë, Azinë Qendrore dhe Juglindore ritmi është më i fortë, vuri në dukje Banka Botërore.

Në vitin 2018 emigrantët nga India kanë dërguar rreth 80 miliardë dollarë për të afërmit e tyre dhe të dashurit në vend, transferimet në Kinë arritën 67.4 miliardë, ndërsa ato në Filipine janë me vlerë 33.7 miliardë dollarë.

Matur në përqindje e PBB është ende më e madhe transfertat hyrëse monetare për vendet e vogla si Tongo (35.9%), Kirgistani (35.1%), Taxhikistani (32.2%), Nepali (30.1%) dhe në Haiti (26.5%). Rritja është kryesisht për shkak të rritjes së fortë ekonomike në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, e cila vazhdon të kryesojë listën e vendeve me flukset më të mëdha të parasë së migrimit. Transferet nga vendet arabe, si dhe nga Federata Ruse, po ashtu janë rritur ndjeshëm.

Në rajonin e Evropës dhe Azisë Qendrore, ka pasur një rritje të transfertave hyrëse të parave nga emigrantët me pothuajse 20% në vitin 2018, dhe shuma e tyre arriti në një rekord prej 63 miliardë dollarësh.

“Përfitimet” më të mëdha janë për Ukrainën (16.5 miliardë dollarë), Federatën Ruse (9.3 miliardë dollarë), Rumaninë (5.5 miliardë dollarë), Serbinë (4.6 miliardë dollarë) dhe Uzbekistanin (3.4 miliardë dollarë).

Kirgistani (35.1%), Taxhikistani (32.2%), Moldavia (20.5%), Kosova (15.9%) dhe Armenia (15.5%) janë në krye si përqindje e produktit të brendshëm bruto.

Ekspertët e institucionit presin që rritja e transfertave të parave të migracionit të mbahet gjatë 2019 dhe 2020, por ritmi i rritjes së transfertave kapitale nga emigrantët mund të ngadalësohet. Arsyeja kryesore për këtë janë rreziqet më të dukshme për ekonominë botërore, duke përfshirë kërcënimin e përshkallëzimit të konflikteve tregtare dhe turbullirave politike.

Çmimi mesatare të transfertave në para të gatshme mbetet pothuajse e pandryshuar dhe është e barabartë me 6.9% në vitin 2018. Ajo është ende shumë më lart se objektivat e përcaktuara në Strategjinë e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Bankës Botërore, që është rreth 3%.

Kostot më të ulëta dhe komisionet për dërgimin e parave janë në Azinë Juglindore (mesatarisht 5.4%) dhe më e larta në Afrikën Sub-Sahariane (9%).

Çmimi mesatar për dërgimin e 200 dollarëve në një vend nga Evropa ose Azia Qendrore bie në 6.6%, krahasuar me 6.8% në vitin 2017. Më e lirë po dërgojnë para nga Rusia.

Transfertat ndërkufitare të parave janë mesatarisht 1.7%, por duhet të merren parasysh se ato janë kryesisht për vendet e ish-Bashkimit Sovjetik – Gjeorgjia, Kirgistan, Azerbajxhan, Armeni dhe Taxhikistan.

Më e shtrenjtë është dërgimi i parave nga Turqia në Bullgari. Transaksionet kushtojnë afër 14%, që është vlera më e lartë për të gjithë Evropën. Në vendin e dytë janë ata nga Zvicra për Serbinë, të cilat kushtojnë mesatarisht rreth 12 për qind.

Raporti i Bankës Botërore thekson se në vendet e pasura të Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik, pjesa e të huajve në fuqinë punëtore është rritur më shumë se ajo e qytetarëve vendas.