Lajme

Gjashtë lajme nga Zvicra për të cilat duhet të dini këtë javë

Sulmi ndaj një turisteje amerikane në Lozanë dhe kritikat ndaj kurseve të anglishtes në shkollat ​​zvicerane janë ndër lajmet që karakterizuan javën që po shkon në Zvicër.

Kritika ndaj mësimeve të anglishtes në shkollat ​​fillore

Partia Liberal-Radikale e Zvicrës (FDP) ka dalë me një propozim radikal për të hequr mësimet e anglishtes dhe frëngjishtes për fëmijët e shkollave fillore, duke argumentuar se ato bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Pretendimi i partisë është se fëmijët në atë moshë (zakonisht midis tetë dhe 11 vjeç) duhet të zotërojnë gjuhën e tyre amtare si prioritet dhe mësimi i gjuhëve të tjera po i pengon ata ta bëjnë këtë – veçanërisht duke pasur parasysh rezultatet e dobëta të Zvicrës së fundmi në renditjen globale të PISA-s për gjuhën dhe leximin, transmeton albinfo.ch.

Turistja amerikane në Lozanë goditet me thikë

Edhe pse shkalla e krimit në Lozanë është e ulët dhe, së bashku me qytetet e tjera zvicerane, është relativisht e sigurt, një grua nga Shtetet e Bashkuara u godit me thikë në shpatull gjatë një përpjekjeje të pasuksesshme për të vjedhur çantën e saj.

Edhe pse kalimtarët dhe shitësit lokal tentuan të kapnin sulmuesin, ai arriti të shpëtonte, teksa u kap nga policia dhe u arrestua menjëherë pas kësaj.

Policia tha se autori ishte i njohur për vepra të mëparshme kriminale.

Tarifa e licencës së televizionit zviceran do të bëhet më e lirë

Tarifa aktuale (e referuar edhe si ‘taksë’) prej 335 frangash në vit për familje do të bjerë në 312 franga deri në vitin 2027 dhe më pas në 300 franga nga viti 2029.

Qëllimi kryesor i këtij reduktimi është zbutja e barrës financiare që tarifa e licencës u bën shumë familjeve dhe bizneseve.

Kjo taksë ka rënë gradualisht gjatë viteve, nga niveli më i lartë i të gjitha kohërave prej 451 frangash.

Normat e interesit zvicerane ulen, duke sinjalizuar uljen e qirave

Pas uljes së normave të interesit në mars, Banka Kombëtare e Zvicrës e uli përsëri normën në 1.25 për qind.

Kjo do të thotë se norma e inflacionit ka rënë në një nivel të pranueshëm dhe është gjithashtu një shenjë pozitive për shumë qiramarrës në Zvicër të cilët do të shohin uljen e qirave të tyre si rezultat i uljes së normave të interesit.

Konsumatorët në përgjithësi do të mund të përfitojnë edhe për sa i përket interesit më të ulët për hipotekat dhe kreditë e tjera.

Zvicra renditet ndër vendet më konkurruese të Evropës

Në renditjen e tij të re vjetore, Instituti i Biznesit IMD e shpalli Zvicrën kombin më të mirë të Evropës dhe vendin e dytë më të mirë në botë, për sa i përket konkurrueshmërisë.

Është në vendin e parë për sa i përket efikasitetit të qeverisë, financave publike dhe organizimit institucional.

Për më tepër, ajo është në krye për infrastrukturën e saj, veçanërisht për shërbimet shëndetësore, mjedisin, si dhe sistemin arsimor.

Zvicra gjithashtu ka rezultate relativisht të larta për produktivitetin dhe efikasitetin, si dhe infrastrukturën për kërkimin shkencor./thelocal