Integrimi

Një libër me vlera të veçanta për autizmin

“Gjatë punës me fëmijët autistë, autorja ndjen, përjeton dhe emocionohet bashkë me ta… Ajo ndaj fëmijëve shpreh jo vetëm vëmendje e përkujdesje të skajshme, por shpreh edhe dashuri e shqetësim, dhembje e trishtim”

Në ambientet e ambasadës së Republikës së Kosovës, të shtunën, më 12 nëntor, këshilli kantonal i LAPSH-së në Bernë  bëri  përurimin e librit “365 ditë autiste”, të mësueses dhe pedagoges Mirela Duka-Xoxi.

Përurimi i librit të parë të koleges sonë, mësuese shumëvjeçare në mësimin plotësues, u bë në një atmosferë shumë të ngrohtë dhe  miqësore.

Ambasadori i Republikës së Kosovës në Bernë, zoti Sami Ukelli përshëndeti autoren dhe të pranishmit për organizimin e kësaj ngjarjeje kulturore, duke premtuar se do të jetë gjithmonë mbështetje e LAPSH-së dhe e veprimtarisë së saj arsimore e kulturore.

Veton Dizdari, mësimdhënës shumëvjeçar dhe anëtar i këshillit kantonal, moderoi në mënyrë të shkëlqyer mbrëmjen, duke ua dhënë fjalën panelistëve, të pranishmëve dhe autores së librit.

Koordinatorja e LAPSH-së për kantonin e Bernës, përshëndeti  të pranishmit për pjesëmarrjen në këtë ngjarje të rëndësishme kulturore të LAPSH-së, njëkohësisht përgëzoi autoren për veprën e saj të parë, me dëshirën që kjo vepër të jetë nxitje për të vazhduar me vepra të tjera.

Pas koordinatores, fjalën e mori redaktori i librit, zoti Gani Bytyçi, i cili vlerësoi lart këtë vepër të veçantë të autores. Ndër të tjera Bytyçi theksoi se: “Gjatë punës me fëmijët autistë, autorja ndjen, përjeton dhe emocionohet bashkë me ta… Ajo ndaj fëmijëve shpreh jo vetëm vëmendje e përkujdesje të skajshme, por shpreh edhe dashuri e shqetësim, dhembje e trishtim”.

Autorja e librit në vazhdim lexoi fragmentin “Dita e parë e punës”, nga libri i saj. Pas autores, këngëtarja e mirënjohur e këngës shkodrane, zonja Gentjana Tafili lexoi recensionin e zonjës Denada Toçe, drejtuese ekzekutive dhe analiste e “Albanien Center ofAutism”, Tiranë.

Pjesa tjetër vazhdoi me bashkëbisedim në mes të autores dhe moderatorit rreth autizmit. Pyetjet ishin: “Kur jeni takuar për herë të parë me autizmin dhe a mund të na thoni diçka më tepër  rreth tij, duke e ditur se rreth kësaj teme flitet shumë pak?”  Atëherë autorja me PowerPoint dha shpjegime në mënyrë profesionale rreth autizmit, si çrregullim i personalitetit të njeriut.

Autorja e librit në vazhdim lexoi fragmentin “Dita e parë e punës”, nga libri i saj. Pas autores, këngëtarja e mirënjohur e këngës shkodrane, zonja Gentjana Tafili lexoi recensionin e zonjës Denada Toçe, drejtuese ekzekutive dhe analiste e “Albanien Center ofAutism”, Tiranë.

Pjesa tjetër vazhdoi me bashkëbisedim në mes të autores dhe moderatorit rreth autizmit. Pyetjet ishin: “Kur jeni takuar për herë të parë me autizmin dhe a mund të na thoni diçka më tepër  rreth tij, duke e ditur se rreth kësaj teme flitet shumë pak? »  Atëherë autorja me PowerPoint dha shpjegime në mënyrë profesionale rreth autizmit, si çrregullim i personalitetit të njeriut.

Pas këtij prezantimi profesional, zonja Tafili lexoi një fragment nga recensioni i shkrimtares Arjola Kondakçiu.

Në vijim, koordinatorja e LAPSH-së, zonja Saime Isufi,  lexoi shkrimin rreth librit “Vështrim rreth librit me tregime “365 ditë autiste”.

Moderatori, zoti Veton Dizdari lexoi më tutje recensionin e zonjës Dhimitra Malo, ish mësuese në gjimnazin “Sami Frashëri”, në Tiranë.

Pas leximit të recensioneve e të pjesëve nga libri, për të pranishmit u hap biseda rreth librit. Rreth tij folën Hamzë Morina, ish mësues shumëvjeçar, duke vlerësuar lart librin dhe guximin e autores për trajtimin e një teme shumë të ndjeshme, siç është autizmi. Përveç tij folën edhe zonja Nexhmije Ibrahimi, mësimdhënëse dhe eksperte interkulturore ; zonja Teuta Kryeziu, kryetare e këshillit të prindërve në Ostermundigen. Duke vlerësuar lart rëndësinë e botimit të këtij libri, ajo theksoi se do të marrë disa nga këto libra dhe do t’ua shpërndajë prindërve shqiptarë me fëmijë autikë. Librin dhe punën e autores e vlerësuan lart edhe  zonjat Esmeralda Hoxha dhe Ida Jashari, mësuese shumëvjeçare, e cila në emër të këshillit kantonal të LAPSH-së , i dhuroi lule autores.

Në përmbyllje, këngëtarja e mirënjohur Gentjana Tafili e bëri edhe më të bukur atmosferën e mbrëmjes së shkëlqyer përuruese,  me dy këngët të bukura shkodrane.

Krejt në fund,  moderatori falënderoi firmën “Isoltec GmBH”, me drejtues Gjergj Duka, për aperon e shtruar për  këtë rast.

Zonja Mirela Duka-Xoxi, në shenjë falënderimi për librin, dedikuar publikut shqipfolës,  pranoi shumë lule nga nxënësit e saj dhe shumë të pranishëm në përurim.

Të pranishmit, gjatë aperos, patëm mundësinë të furnizoheshin me librin, autografin e autores dhe të takoheshin e të bisedonin mes tyre.

Ishte një përurim ndër më të bukurit, i cili do të mbetet në mbamendjen e të pranishmëve.

Koleges sonë i urojmë suksese pa fund në punën e saj krijuese për librat e radhës!