Lajme

Situata me Covid-19 në Zvicër

Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) dhe Komisioni Federal për Vaksinimet (FCV) rekomandojnë që njerëzit në nevojë të vaksinohen kundër Covid-19 këtë vjeshtë/dimër. Kjo përfshin njerëzit mbi 65 vjeç, ata të moshës 16 vjeç e lart me një sëmundje paraekzistuese ose sindromën Down dhe gratë shtatzëna me një sëmundje para-ekzistuese, transmeton albinfo.ch.

Koronavirusi vazhdon të qarkullojë dhe mund të shkaktojë një formë të rëndë të Covid-19 tek njerëzit e cenueshëm, thanë ata më 11 shtator. Nuk janë bërë rekomandime zyrtare vaksinimi për grupet e tjera të njerëzve. Në mungesë të faktorëve të rrezikut, probabiliteti për të zhvilluar një formë serioze të sëmundjes është i ulët, thotë FOPH. Megjithatë, vaksinimi është ende i mundur kundrejt pagesës.

Një variant me shumë mutacion Covid i quajtur BA.2.86 po monitorohet nga afër nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) pasi u zbulua në ujërat e zeza në Zvicër dhe një pjesë të vogël të vendeve të tjera, u njoftua më 25 gusht. Shkencëtarët në mbarë botën thanë ndërsa ishte e rëndësishme të monitorohej BA.2.86, numrat janë të ulët dhe nuk kishte gjasa të shkaktonte një valë shkatërruese sëmundjesh të rënda dhe vdekjesh, duke pasur parasysh mbrojtjen imunitare të krijuar në mbarë botën nga vaksinimi dhe infeksioni i mëparshëm, përcjell albinfo.ch.

Zvicra nuk do të lëshojë ose të verifikojë më certifikata Covid-19 nga shtatori 2023, tha qeveria më 16 gusht. Sistemi dhe infrastruktura e saj teknike do të pushojnë së funksionuari në fund të gushtit. Ky vendim lidhet me skadimin e bazës ligjore për certifikatën dixhitale Covid të Bashkimit Evropian në fund të qershorit dhe në funksion të situatës së qëndrueshme epidemiologjike, thanë autoritetet.

Numri i infeksioneve të reja Covid të konfirmuara nga laboratori ra ndjeshëm, pasi autoritetet federale ndaluan mbulimin e kostove të testeve më 1 janar 2023. FOPH tha se priste të shihte një “ulje korresponduese në vëllimet e testeve të kryera dhe rritje në numrin e vlerësuar të raste të paregjistruara”.