Lajme

Sekretet që pak njerëz i dinë për aeroplanët

Ka shumë këshilla, të cilave duhet t’u kushtojmë vëmendje kur bëjmë një udhëtim me avion. Ne kemi përpiluar sekretet e udhëtimit që shumë pak njerëz i dinë për avionët, të cilët shihen si metoda më e besueshme e udhëtimit në botë, sidomos sa i përket distancave të largëta, transmeton cnn përcjell albinfo.ch.

Zgjidhni një ndenjëse blu

Vendet blu përdoren shpesh në aeroplan, sepse ngjyra blu ka një efekt qetësues. Një arsye tjetër është se njollat dhe papastërtitë janë më pak të dukshme në pëlhurën blu.

Mbajeni kartën e imbarkimit

Për sigurinë tuaj, mos e hidhni kurrë kartën tuaj të imbarkimit në plehra në një vend publik. Kjo kartë përmban shumë informacione, duke përfshirë emrin tuaj dhe numrin e fluturimit. Një person që gjen kartën tuaj mund të shohë rezervimet tuaja të ardhshme, të ndryshojë vendin tuaj dhe madje të anulojë fluturimin tuaj. Nëse karta juaj e imbarkimit përmban shkronjat “SSSS” ose “S”, ju do të kaloni kontrolle shtesë të sigurisë.

Mos nxitoni të futeni sapo hapen dyert

Nuk ka nevojë të nxitoni pasi të hapen dyert. Në vend që të humbisni kohë në korridor, ulja pasi njerëzit të kenë zënë vendet e tyre do të kursejë kohë. Askush tjetër nuk mund të ulet në vendin tuaj.

Për pilotët turbulencat janë krejt normale

Pilotët në përgjithësi nuk janë të shqetësuar për turbulencat. Kjo sepse ata e dinë se ka situata që janë më të rrezikshme se çdo turbulencë. Për shembull, fluksi i ajrit lart është shumë i rrezikshëm për aeroplanët, por është i rrallë.

Avionët mund të vijojnë rrugën edhe me një motor

Avionët mund të operojnë me një motor të vetëm gjatë ngritjes dhe uljes. Është shumë e rrallë që të dy motorët të dështojnë në të njëjtën kohë. Megjithatë, edhe atëherë, avioni nuk do të rrëzohej. Duhen 20 minuta që pilotët të gjejnë një vend të përshtatshëm për ulje.

30% më pak shije në ajër

Në një udhëtim me avion, ju merrni 30 për qind më pak shije në gjërat e ëmbla dhe të kripura. Kjo është arsyeja pse kompanitë ajrore vendosin më shumë erëza në vaktet e tyre.

Piloti dhe bashkë piloti hanë vakte të ndryshme

Pilotët dhe bashkë pilotët hanë vakte të veçanta. Arsyeja për këtë është se të dy pilotët nuk preken në rast të ndonjë helmimi nga ushqimi. Nëse dy pilotë do të hanë të njëjtin vakt, duhet të kalojnë disa orë.

Nuk është tualeti vendi më i ndotur në avion

Fatkeqësisht, vendi më i ndotur në aeroplan nuk është ndenjësja e tualetit. Stjuardesat paralajmërojnë se vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet xhepave të sediljeve të mbështetëses së kokës dhe rripave të sigurimit.

Dhoma të fshehura për ekuipazhin

Në fluturimet me distanca të gjata, avioni ka dhoma gjumi të fshehura për të fjetur ekuipazhi. Dhomat e gjumit të ashtuquajtura “crew lounge” ndodhen prapa kabinës.

Fillimisht dritaret e avionëve kanë qenë katrore

Dritaret e avionëve dikur ishin katrorë. Megjithatë, me rritjen e presionit në qoshet e dritareve të tilla, u bë kalimi në dritare të rrumbullakëta.

Edhe avionët vetë shkaktojnë rrufe në ajër

Rrufeja godet aeroplanin rregullisht, të paktën një herë në vit ose çdo 1000 orë kohë fluturimi, por ajo kalon nëpër guaskën e aluminit të avionit dhe nuk shkakton asnjë dëm. Edhe aeroplanët shkaktojnë rrufe. Kur një aeroplan fluturon nëpër një re, fërkimi midis trupit të tij dhe ajrit krijon elektricitet statik, i cili ndonjëherë shkakton rrufe.