Lajme

Sa ushqim përfundon në qesen zvicerane të plehrave?

Zyra Federale për Mjedis hapi dhe analizoi qeset e mbeturinave nga 33 komuna. Përfundimi: Zviceranët hedhin më pak në plehra, por gjithsesi shumë ushqim.

“Jo punët më të këndshme nga të gjitha,” thotë Katrin Schneeberger, Drejtore e Zyrës Federale për Mjedisin Bafu, duke prezantuar konferencën për media. Në analizën e mbeturinave të vitit 2022, Zyra Federale për Mjedisin analizoi 16.5 ton mbeturina në thasë plehrash nga 33 komuna në të gjithë Zvicrën. “Krahasuar me analizën e fundit në vitin 2012, sasia e mbeturinave që vijnë nga familjet është ulur mesatarisht me 58 kg për person – nga 206 në 148 kg për person”, thuhet në deklaratë, shkruan 20minuten.

“Njerëzit thonë gjithmonë se Zvicra është kampione botërore në riciklimin,” thotë Michel Monteil, kreu i departamentit të mbetjeve dhe lëndëve të para në Bafu, “por ka ende shumë për të bërë”. Në vitin 2022, kishte mesatarisht 52.4 kilogramë mbetje ushqimore në qeset e plehrave për frymë. Kjo është rreth një e treta e të gjitha mbeturinave. Megjithatë, rreth gjysma e të gjitha mbetjeve ushqimore është e shmangshme: “Proporcioni më i madh i këtyre mbetjeve ushqimore janë mbetjet e përgatitjes. “Lëvoret e karotave, për shembull, janë të ngrënshme,” shpjegon Monteil.

Pavarësisht përqindjes më të madhe të mbetjeve totale, mbetjet ushqimore janë ulur me dhjetë kilogramë për person në krahasim me vitin 2012. E njëjta gjë vlen edhe për shishet PET, qelqin, kanaçet e aluminit etj. “Këto shifra tregojnë se masat e riciklimit funksionuan”, thotë shefi i sektorit të mbetjeve dhe lëndëve të para. Kjo i referohet vendosjes së tarifave për qeset e mbeturinave dhe infrastrukturës së mirë të riciklimit në Zvicër, përcjell albinfo.ch.