Lajme

Sa mirë janë të integruar në Austri personat me “prejardhje migrimi”?

Çdo i katërti person që jeton në Austri ka një sfond migrimi – kush janë ata dhe sa mirë janë të integruar?

Në vitin 2023 në Austri jetonin rreth 2.45 milionë njerëz (ose 27.2 për qind e popullsisë) me një sfond migrimi, një rritje prej 35.1 për qind nga viti 2015, sipas Zyrës Federale të Statistikave të Austrisë, Statistik Austria.

Megjithatë, përkufizimi i Austrisë për “sfondin e migracionit” është disi kufizues dhe numri i njerëzve me lidhje të forta familjare me vendet e huaja ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë. Sipas Statistik Austria, “njerëzit me prejardhje migrimi janë ata, prindërit e të cilëve kanë lindur të dy jashtë vendit. Personat që kanë lindur jashtë vendit janë kategorizuar si “brezi i parë”, ndërsa pasardhësit e lindur në Austri nga prindër me një vendlindje të huaj caktohen në “gjenerata e dytë”.

“Kjo do të thotë se të dy prindërit duhet të kenë lindur jashtë vendit që personi të llogaritet si me prejardhje migrimi”. Sipas këtij përkufizimi, personat me baba austriak dhe nënë kroate, për shembull, nuk kanë një sfond migrimi, shkruan albinfo.at.

Tre nga katër emigrantë mendojnë se i përkasin Austrisë

Një studim i vitit 2024 nga Statistik Austria zbuloi se shumica e emigrantëve kanë një lidhje pozitive me Austrinë. Pothuajse tre të katërtat (72.8 për qind) ndiejnë një ndjenjë përkatësie në Austri. Lidhja është veçanërisht e fortë mes njerëzve të lindur në Siri (80.8 për qind), Iran (80.5 për qind) dhe Bosnjë e Hercegovinë (76.8 për qind). Lidhja më e ulët e perceptuar me Austrinë mund të gjendet tek emigrantët nga Ukraina (59.0 për qind), përcjell thelocal.

Me rritjen e kohëzgjatjes së qëndrimit, tendenca për të ndjerë një ndjenjë përkatësie në Austri forcohet. Kur u pyetën nëse mendojnë se i përkasin më shumë Austrisë apo vendit të tyre të origjinës, 55.7 për qind e emigrantëve që kanë jetuar në Austri prej një deri në më pak se pesë vjet zgjedhin Austrinë. Kjo përqindje rritet në 70.4 për qind me një qëndrim prej pesë deri në 15 vjet dhe në 81.0 për qind me më shumë se 15 vjet.

Përdorimi i gjuhës gjermane shpesh konsiderohet si një faktor i rëndësishëm në integrim. Sondazhi i qeverisë pyeti emigrantët për rastet kur ata flasin gjermanisht. Sipas studimit, 12.9 për qind e emigrantëve deklarojnë se komunikimi në shtëpi ndodh kryesisht në gjermanisht. Rreth gjysma (50.8 për qind) komunikojnë në shtëpi kryesisht në gjuhën e tyre të origjinës.

Gjermanishtja përdoret dukshëm më shpesh nga emigrantët si gjuhë mes miqsh – 24.5 për qind flasin kryesisht gjermanisht në këtë kontekst. Në krahasim, 25.4 për qind komunikojnë ekskluzivisht ose kryesisht në gjuhën e tyre të origjinës.

Njerëzit që kanë lindur në Bosnje dhe Hercegovinë (72.0 për qind), Serbi (67.7 për qind) ose Iran (67.6 për qind) kanë më shumë gjasa të konsiderojnë aftësitë e tyre aktuale të gjuhës gjermane si të paktën të mira. Kjo përqindje është më e ulëta në mesin e emigrantëve nga Ukraina (36.9 për qind), Turqia (51.2 për qind) dhe Siria (58.1 për qind).

Po kush janë shtetasit e huaj?

Statistik Austria përditësoi gjithashtu numrat për shtetasit e huaj – ata pa shtetësi austriake – në vend. Aktualisht në Austri ka 1.8 milionë shtetas të huaj, ku grupi më i madh janë gjermanët, të ndjekur nga rumunët, turqit, serbët, hungarezët dhe kroatët.

Më pas, kishte shtetas nga Bosnja dhe Hercegovina, Siria, Ukraina, Polonia, Afganistani, Sllovakia, Bullgaria, Italia dhe Federata Ruse.

Shtetasit e huaj shpesh kanë një sfond migrimi, por, çuditërisht, mund të mos i përshtaten këtij përkufizimi nëse kanë prindër që të dy kanë lindur në Austri, por asnjëri nuk ka nënshtetësi austriake. Nga ana tjetër, shumë njerëz me shtetësi austriake, veçanërisht ata që janë të natyralizuar, kanë një sfond migrimi nëse ata ose të dy prindërit e tyre kanë lindur jashtë vendit.