Lajme

Parashikuesit shohin pak shkëndijë nga ekonomia zvicerane

Lufta në Ukrainë dhe inflacioni i lartë ende pritet të frenojnë ekonominë zvicerane këtë vit, por kostot e energjisë pritet të lehtësohen, përcjell albinfo.ch.

Grupi i ekspertëve zviceranë për ciklet e biznesit parashikoi që prodhimi ekonomik të rritet me 1.1% këtë vit (duke përjashtuar ngjarjet kryesore sportive) ndërsa inflacioni stabilizohet në 2.3% (2.8% në 2022).

Tre muajt e parë të vitit 2023 panë kërkesë solide për konsumatorët privatë dhe një rritje industriale, deklaroi të enjten Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Inflacioni nuk ka gjasa të bjerë përsëri së shpejti, sipas Aymo Brunetti, ish-kreu i politikës ekonomike për qeverinë zvicerane.

“Megjithatë, treguesit aktualë po japin sinjale të përziera dhe në tremujorin e dytë pritet një dobësim i përgjithshëm i ekonomisë zvicerane”.

Rritja ekonomike pritet të rritet me 1.5% në 2024 pasi grupi i ekspertëve qëndroi kryesisht me prognozën e mëparshme në mars.

Instituti Ekonomik Zviceran KOF gjithashtu publikoi parashikimin e tij të enjten, duke parashikuar rritje të PBB-së prej 1.2% këtë vit dhe 1.7% në 2024.

Të dyja parashikimet janë dukshëm më optimiste se Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim OECD që parashikoi rritje prej 0.6% të PBB-së zvicerane në 2023 dhe 1.2% në 2024.

Ndërsa autoritetet zvicerane presin norma të papunësisë prej 2% në 2023 dhe 2.3% vitin e ardhshëm, KOF vuri në dukje se Organizata Ndërkombëtare e Punës përdor matje të ndryshme dhe parashikon një normë papunësie prej 4.2% këtë vit dhe vitin e ardhshëm.

Inflacioni duhet të bjerë në 1.5% në Zvicër vitin e ardhshëm me banka qendrore zvicerane që jep sinjale se do të rrisë sërish normat e interesit në muajt e ardhshëm.

“Në përgjithësi, kërkesa e brendshme do të ishte kështu shtylla kryesore e rritjes në 2023. Tregtia e jashtme, nga ana tjetër, ka të ngjarë të kontribuojë pak në rritjen e PBB-së”, tha SECO.

Ekspertët e OECD thanë të mërkurën se parashikonin rritje prej 0.6% të PBB-së zvicerane në 2023 dhe 1.2% në 2024, përcjell tutje albinfo.ch.