Lajme

Çfarë ndodh nëse kryeni një kundërvajtje trafiku jashtë Austrisë?

Meqenëse shumë udhëtarë vendosin të udhëtojnë me makinë drejt destinacioneve të tyre të pushimeve, është e rëndësishme të njihni rregullat e trafikut dhe nëse mund të merrni një gjobë në Austri për një shkelje që keni kryer jashtë vendit.

Vendndodhja e Austrisë pa dalje në det në zemër të Evropës nënkupton që shoferët shpesh shkojnë jashtë vendit me makinë për një udhëtim rrugor ose për punë.

Por ju ndoshta duhet të dini rregullat e trafikut të vendeve ku shkoni me makinë përpara se të niseni.

“Përpara se të bëni pushime, duhet të mësoni rreth rregulloreve lokale të trafikut. Në parim, ajo që është jashtë kufijve në shtëpi duhet të jetë gjithashtu jashtë kufijve”, tha avokatja e shoqatës së shoferëve të Austrisë ÖAMTC, Verena Pronebner.

Nëse lëvizni me shpejtësi, parkoni gabimisht ose vozitni nën ndikimin e alkoolit në vende jashtë Austrisë, mund të përballeni me gjoba të rënda, konfiskim automjeti apo edhe burgim, transmeton albinfo.at.

Gjoba të shtrenjta dhe pasoja të rënda

Eksperti i ÖAMTC paralajmëron se drejtimi i makinës nën ndikimin e alkoolit mund të ketë pasoja drastike në disa nga destinacionet më të njohura të pushimeve ku austriakët shkojnë rregullisht. Në disa raste, mund t’u konfiskohet automjeti juaj në Itali ose madje të përballeni me një dënim me burg prej tre muajsh në Spanjë.

Ju gjithashtu mund të prisni gjoba të rënda prej rreth 500 € ose më shumë në vende si Gjermania për shkelje të drejtimit të automjetit në gjendje të dehur, si dhe dënime më të ashpra në varësi të seriozitetit të shkeljes, shkruan thelocal.

Shpejtësia mund të jetë gjithashtu e shtrenjtë. Në Norvegji, gjobat fillojnë nga 620 euro, në Suedi nga 215 euro dhe në Finlandë të paktën 200 euro nëse e kaloni kufirin me 20 km/orë. Në Itali, gjoba të tilla kushtojnë të paktën 175 euro dhe madje një të tretën më shumë gjatë natës.

Një gabim tjetër i zakonshëm që bëjnë udhëtarët është parkimi në zona të paligjshme. Ndonjëherë, rregullat janë të ndryshme dhe shenjat mund të jenë konfuze. Ju duhet të mësoni rregulloret paraprakisht, ose gjobat mund të rriten shumë. Sipas ÖAMTC, gjobat e parkimit mund të arrijnë deri në 200 euro në vende si Spanja.

Çfarë ndodh nëse marr një gjobë?

“Nëse merrni një gjobë jashtë vendit, në përgjithësi është më efikase dhe më e lira ta paguani atë në vend”, tha avokati i ÖAMTC.

Në disa vende, jepen gjithashtu zbritje të konsiderueshme nëse paguani shpejt. Në Spanjë, për shembull, vetëm gjysma e shumës duhet të paguhet nëse gjoba paguhet brenda 20 ditëve. Në Itali, një zbritje prej 30 për qind është e mundur nëse gjoba paguhet brenda pesë ditëve nga njoftimi – megjithatë, nëse gjoba nuk paguhet brenda 60 ditëve, tarifa dyfishohet.

Gjobat e papaguara nga vendet e tjera të BE-së mund të zbatohen në Austri. Prandaj, gjobat e huaja për drejtimin e automjeteve nuk duhet të injorohen kurrë.

Shumë vende do të kërkojnë gjithashtu gjoba kur makina të rihyjë në destinacion. Kështu, për shembull, nëse keni marrë një biletë shpejtësie me makinën tuaj në Bosnje, por nuk e keni paguar, policia mund t’ju tërheqë dhe ta kërkojë atë gjobë edhe vite më vonë, nëse rihyni në vend me të njëjtën makinë.

Direktiva e zbatimit ndërkufitar (CBE) u miratua për herë të parë në vitin 2015, pasi u zbulua se shoferët jorezidentë kishin më shumë gjasa të kryenin shkelje të shpejtësisë.

Direktiva e përmirësoi pjesërisht situatën, por sipas Komisionit, 40 për qind e shkeljeve të trafikut të kryera në vendet e tjera të BE-së janë ende të pandëshkuara “për shkak se shkelësi nuk është identifikuar ose për shkak se gjoba nuk zbatohet”.

Rregullat e reja zgjerojnë llojin e shkeljeve që do të nxisin ndihmën nga një shtet tjetër anëtar dhe kërkojnë të përmirësojnë bashkëpunimin ndërmjet autoriteteve kombëtare për të identifikuar dhe gjobitur shkelësit.

Tani, ka disa sjellje të pahijshme në drejtimin e automjeteve që kërkojnë nga shtetet anëtare të bashkëpunojnë: shpejtësia, mos vendosja e rripave të sigurimit, mosndalimi në semafor të kuq, drejtimi në gjendje të dehur, drejtimi nën efektin e drogës, mosmbajtja e helmetës (motoçikleta / skuter), përdorimi i një korsie të ndaluar dhe përdorimi i telefonit ose pajisjeve tjera të komunikimit gjatë drejtimit të automjetit.

Për shkeljet e trafikut të mbuluara nga direktiva, vendet e BE-së duhet të ndihmojnë njëra-tjetrën për të gjetur shoferin përgjegjës. Autoritetet kombëtare do të kenë 11 muaj nga data e shkeljes për të vendosur gjobën për një automjet nga një shtet tjetër anëtar i BE-së. Autoritetet në vendin e shkelësit do të duhet t’u përgjigjen kërkesave nga një shtet tjetër anëtar i BE-së brenda dy muajsh.

Kur shuma e gjobës është më shumë se 70 € dhe janë shteruar të gjitha opsionet për ta paguar atë, shteti anëtar ku ka ndodhur shkelja mund të kërkojë nga vendi i shkelësit të marrë përsipër mbledhjen.

Integrimi në BE do të thotë që nëse shpejtoni në Republikën Çeke, për shembull, do të merrni një gjobë me postë në shtëpinë tuaj në Austri. Letra zakonisht do të përmbajë një kod QR për të ndihmuar me pagesën (i cili nuk do të funksionojë nëse gjoba nuk është në euro) dhe informacione të llogarisë bankare që ju të bëni transferimin.

Nëse keni ndonjë pyetje se si të paguani gjobat ndërkombëtare, autoritetet ju rekomandojnë të shkoni drejtpërdrejt në bankën tuaj; ata do t’ju ndihmojnë të bëni një transferim në mënyrë korrekte.