Lajme

8 gjërat që duhet të dini përpara se të filloni një punë në zyre në Austri

Mos harroni të thoni ‘Mahlzeit’, sillni një tortë për ditëlindjen tuaj dhe bëhuni një futbollist i shkëlqyer tavoline. Këto janë disa nga gjërat që duhet të keni parasysh për t’u përshtatur në punë.

Mësoni si të luani futboll tavoline

Austriakët absolutisht e duan këtë lloj futbolli. Shumë prej tyre rriten duke luajtur dhe nëse nuk e kishin në shtëpi, sigurisht e kalonin kohën duke luajtur në shtëpinë e një shoku ose pse jo, në lokalin, restorantin apo hapësirën publike më të afërt.

Tavolinat e futbollit janë kudo në Austri, ndonjëherë edhe në ambientet e pishinave të brendshme publike dhe sallat e ngjitjes, shkruan albinfo.at.

Pjesëmarrja në një lojë ka të ngjarë të jetë një nga shanset e para që keni për t’u shoqëruar me kolegët tuaj dhe nëse jeni mirë, ka të ngjarë të jeni të respektuar. Nëse jeni keq, më mirë filloni stërvitjen.

Mos harroni të thoni Mahlzeit

Në Austri është traditë të përshëndesim njëri-tjetrin me ‘Mahlzeit’ gjatë orëve të drekës, ose të paktën kështu përshkruhet shpesh. Megjithatë, shumë austriakë e përdorin termin më shpesh sesa vetëm gjatë drekës.

Mos u habitni nëse ju përshëndesin me një ‘Mahlzeit’ gjatë kafesë tuaj të mëngjesit në orën 8 të mëngjesit ose edhe kur nuk jeni duke ngrënë apo pirë asgjë rreth orës 16:00, shkruan thelocal. Popullariteti i shprehjes është shtrirë përtej kornizës kohore të mëparshme specifike.

Provoni Leberkäse dhe mësoni ta pranoni atë

Leberkäse është një meze e lehtë e njohur në Austri. Edhe nëse mund të mos ndiheni të tunduar ta provoni, sigurisht që duhet ta pranoni praninë e tij.

Leberkäse do të shfaqet rregullisht në vendin tuaj të punës.

Kini kujdes kur përdorni “Du”

Të gjitha kulturat e punës janë të ndryshme, por meqenëse austriakët priren të kujdesen për titujt e tyre, është e rëndësishme të kuptoni se si ato përdoren në vendin tuaj specifik të punës.

Në Austri, nuk është e pazakontë që kompanitë të kenë një hierarki të qartë. Në ambiente të tilla, shpesh pritet t’i referoheni shefave tuaj me “Sie” nëse nuk keni krijuar miqësi me ta.

Nga ana tjetër, kolegët tuaj më të afërt, veçanërisht nëse nuk janë eprorët tuaj, ka të ngjarë të presin që t’i quani “Du”.

Sugjeroni të shkoni për birra pas punës

Në Austri, është e njohur të shkosh për birra pas punës, dhe në shumë zyra, është një nga aktivitetet më të zakonshme të ekipit.

Ky lloj aktiviteti ekipor është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të liruar formalitetet.

Nëse nuk jeni të disponuar për alkool, sigurisht që mund të shkoni edhe për një birrë joalkoolike. Përderisa është birrë, prapë pranohet.

Mësoni të kuptoni dialekte të ndryshme

Kur punoni në Austri, ka të ngjarë të dëgjoni shumë dialekte nga rajone të ndryshme të vendit.

Ndërsa gjermanishtja standarde është normë në mjediset profesionale, dialektet rajonale mund të futen fshehurazi në biseda të rastësishme, duke çuar ndonjëherë në keqkuptime argëtuese.

Një nga dialektet më të vështira për t’u kuptuar nga të huajt është gjermanishtja nga Vorarlberg, e cila është e ngjashme me gjermanishten zvicerane.

Për t’u përgatitur për dialektet e ndryshme, një ide e mirë është të shikoni serialin e gjatë të krimit në gjuhën gjermane Tator. Seriali ka episode të vendosura në rajone të ndryshme gjermanishtfolëse, përfshirë Zvicrën.

Mos harroni të sillni një tortë për ditëlindjen tuaj

Ditëlindjet janë një çështje e madhe në shumicën e zyrave austriake.

Nëse ditëlindja juaj bie në një ditë normale pune kur duhet të jeni në zyrë, keni dy mundësi: ose sigurohuni që askush të mos e dijë se është ditëlindja juaj ose të sillni diçka të këndshme për të ngrënë dhe pirë.

Në Austri, shpesh pritet që personi i ditëlindjes të trajtojë kolegët e tyre. Nëse dëshironi të siguroheni që torta juaj të vlerësohet, Sachertorte dhe Linzer Torte janë zgjedhje të sigurta.

Mësoni si të pini shumë kafe

Pushimet e rastësishme ndonjëherë mund të jenë të neveritshme në një zyrë austriake, por pushimet për të luajtur futboll tavoline ose për të pirë një kafe përgjithësisht pranohen gjithmonë, dhe gjithashtu janë një shans i mirë për t’u shoqëruar.

Nëse nuk jeni tifozi më i madh i futbollit në tryezë, por shijoni pushimet tuaja, sigurohuni që të mësoni të pini shumë kafe.

Në shumë zyra nëpër Austri, njerëzit kalojnë pushimet e tyre në aparatet e kafesë, fillimisht duke pritur që të përgatitet kafeja, më pas duke e pirë ngadalë, shpesh së bashku me një koleg tjetër që pi shumë kafe.