Lajme

40% e punëtorëve në Zvicër ndjehen të rraskapitur

Nevojiten masa legjislative për të luftuar stresin dhe rastet në rritje të rraskapitjes në vendin e punës, sipas sindikatave në Zvicër.

Shoqatat e sindikatave në Zvicër kanë kërkuar masa legjislative për të luftuar stresin dhe rraskapitjen në vendin e punës. Travail.Suisse dhe sindikatat e tjera të lidhura kanë propozuar futjen e rregullave më efektive për orët jashtë orarit, më shumë pushime dhe orar më pak fleksibël të punës.

Thirrja për veprim vjen pasi një sondazh nga Travail.Suisse tregon se pothuajse 40% e punëtorëve në Zvicër ndihen të rraskapitur dhe djegia është në rritje. Rritja e numrit të ditëve tepër të gjata dhe të fragmentuara të punës po e vë në rrezik shëndetin dhe jetën sociale të stafit, sipas Migmar Dhakyel, sekretar i sindikatës Syna. Në një fjalim me shkrim, Dhakyel thotë se “edhe për punëtorët me kohë të pjesshme, ditët e punës 12 ose 13 orë po bëhen të zakonshme”, transmeton albinfo.ch.

Presidenti i Travail.Suisse, Adrian Wüthrich, theksoi se mbrojtja e shëndetit të punëtorëve është e panegociueshme dhe se nevojitet më pak fleksibilitet, jo më shumë, për të mbrojtur shëndetin dhe jetën e tyre private.

Studime të ndryshme tregojnë se niveli më i lartë i stresit vihet re tek ata që punojnë në industrinë e hotelerisë dhe restoranteve.

Për punonjësit e zyrës, nevojiten rregulla më të qarta për të siguruar që ata të kenë të drejtën për të pushuar dhe për të mos kontaktuar gjatë pushimit të tyre, tha Olivia Stuber nga sindikata Transfair, përcjell albinfo.ch. Me dixhitalizimin që i detyron punonjësit të përshtaten vazhdimisht, sindikatat arritën në përfundimin se më shumë pushime dhe ulje të orëve të punës janë masa të ndjeshme kompensuese për të mbrojtur shëndetin e punonjësve në një botë gjithnjë e më të ethshme pune.