Lajme

Zvicra propozon mbështetje financiare për agjencitë e politikës së jashtme

Parlamentit zviceran i është kërkuar të sigurojë 130 milionë CHF në financim për tre agjenci me bazë në Gjenevë që fokusohen në çështjet e sigurisë ndërkombëtare dhe politikës së jashtme, transmeton albinfo.ch

Nëse miratohen, paratë do të financojnë Qendrën e Gjenevës për Politikat e Sigurisë (GCSP), Qendrën Ndërkombëtare të Gjenevës për Çminimin Humanitar (GICHD) dhe Qendrën e Gjenevës për Qeverisjen e Sektorit të Sigurisë (DCAF) për periudhën 2024-2027.

GCSP, GICHD dhe DCAF u krijuan si fondacione të pavarura përkatësisht në 1995, 1998 dhe 2000. Atyre iu caktua detyra për të forcuar një rend ndërkombëtar paqësor dhe të bazuar në rregulla, duke vendosur Gjenevën si një qendër ekselence për çështjet e politikës së paqes dhe sigurisë dhe të forcojnë ekspertizën zvicerane në politikën e jashtme dhe të sigurisë.

“Qendrat e Gjenevës njihen në mbarë botën për vendosjen e standardeve në fushat e tyre përkatëse. Ato shërbejnë gjithashtu si një instrument për të çuar përpara interesat e politikës së jashtme dhe të sigurisë zvicerane, duke përfshirë bashkëpunimin ndërkombëtar dhe ndërtimin e paqes”, tha qeveria të premten.

Në vitet e ardhshme, qeveria dëshiron që agjencitë “të forcojnë dialogun diplomatik, të promovojnë qasje inovative, për shembull për asgjësimin e ordinancave shpërthyese dhe t’i japin përparësi aktiviteteve në Evropë”. ”

Bashkëpunimi më i ngushtë me Kombet e Bashkuara, Bashkimin Evropian dhe NATO-n është një tjetër objektiv që i është caktuar agjencive, transmeton albinfo.ch