Lajme

Zvicër: Ministrja e Energjisë mbron strategjinë mes frikës së ndërprerjeve të energjisë

Kjo vjen mes kritikave se vendi nuk ka krijuar një plan efektiv të kursimit të energjisë.

Ministrja zvicerane e Energjisë, Simonetta Sommaruga, ka thënë se një sërë opsionesh janë duke u eksploruar për të shmangur ndërprerjet e energjisë këtë dimër.

Kjo vjen mes kritikave se vendi nuk ka krijuar një plan efektiv të kursimit të energjisë.

“Zvicra po bën gjithçka për të parandaluar një mungesë. Por të mos harrojmë, ka luftë në Evropë. Nuk ka siguri”, tha Sommaruga në një intervistë për Sonntagsblick, përcjell Albinfo.ch.

Ajo shtoi se miratimi i një objektivi të kursimit të energjisë prej 15% si ai i Bashkimit Evropian do të “kishte kuptim”, por se Këshilli Federal në fund do të marrë vendimin përfundimtar.

Komentet e saj vijnë pasi kreu i Komisionit të energjisë elektrike tërhoqi kritikat për thirrjen e publikut që të grumbullojë qirinj dhe dru zjarri përpara dimrit. Disa media dhe politikanë e morën këtë si një pranim se strategjia e qeverisë për energjinë ishte e papërgatitur për ndërprerje të mundshme të energjisë.

Sommaruga u tërhoq, duke thënë se një fushatë e kursimit të energjisë do të nisë në javët e ardhshme.

Rritja e furnizimit me energji

Mediat zvicerane publikuan gjithashtu disa mënyra se si qeveria planifikon të rrisë furnizimin me energji, duke përfshirë përdorimin e termocentraleve me gaz dhe naftë. Departamenti Federal për Mjedisin, Transportin, Energjinë dhe Komunikimet konfirmoi lidhjen e jashtme me Tages-Anzeiger se po “ekzaminon përdorimin e termocentraleve me naftë për emergjenca ekstreme”.

Sipas gazetës në gjuhën gjermane, kjo ka të ngjarë të shkaktojë edhe më shumë polemika midis grupeve mjedisore sesa njoftimet e mëparshme se vendi mund të përdorë termocentralet me gaz si rezervë nga viti 2025 në rast emergjencash.
Megjithatë, disa politikanë që mbështesin politikat e forta të ndryshimeve klimatike i thanë gazetës se duhet bërë gjithçka për të parandaluar mungesat e energjisë, por se kriza duhet të përdoret gjithashtu si një mundësi për të nxitur masivisht zgjerimin e energjive të rinovueshme.

Tensionet diplomatike

Shqetësimet për furnizimin me gaz po bëhen burim tensioni mes Zvicrës dhe disa fqinjëve evropianë. Nuk ka asnjë marrëveshje për energjinë elektrike midis Zvicrës dhe Bashkimit Evropian pasi bisedimet për një marrëveshje kornizë dështuan. Sommaruga pranoi se një marrëveshje për energjinë elektrike me paktin do të ishte e dobishme, por se “problemi themelor – varësia jonë nga nafta dhe gazi nga jashtë – nuk do ta ndryshonte marrëveshjen”.

Zvicra është ende e lidhur ngushtë me rrjetin evropian të gazit. Tages-Anzeiger shkruan se qeveria federale është aktualisht në negociata me Gjermaninë dhe Italinë për të negociuar një marrëveshje solidariteti në rast të mungesës së gazit.

Të dy vendet e BE-së kanë ligje ose po mendojnë të përshtatin ligje për të parandaluar eksportin e gazit në rast emergjence. Kjo do të kishte pasoja për Zvicrën.

Në përgjigje, shkruan gazeta, Ministria zvicerane e Energjisë po kërcënon të përdorë një klauzolë kontraktuale që bën të mundur shfrytëzimin e një gazsjellësi që udhëton nga Gjermania në Itali përmes Zvicrës. Kjo ka shkaktuar disa reagime të ashpra në Itali sipas burimeve të paidentifikuara, thotë gazeta./Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI