Lajme

Zvicër: Gjithnjë e më shumë kontratat e praktikantëve po ndërpriten

Më shumë kontrata praktikantësh po ndërpriten para kohe se kurrë më parë, sipas mediave zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Gazetat në grupin Tamedia raportuan të enjten se 22.4% e kontratave të stazhit të filluara në 2017-n u shkrinë përpara se të mbaronin deri në fund. Kjo korrespondon me rreth 11,810 kursantë, shkruajnë gazetat.

Megjithatë, ata specifikojnë se përfundimi i një kontrate nuk do të thotë përfundim i shkollimit të të riut: mund të nënkuptojë gjithashtu thjesht një ndryshim të kushteve të kontratës, për shembull, kalimin nga një kontratë dyvjeçare në një kontratë trevjeçare. Për të njëjtën grup praktikantësh, duke filluar nga viti 2017, shkalla e braktisjes ishte një 4.4% më modeste – por edhe kjo shifër po rritet, thonë gazetat.

Profesionet që përfshijnë punën manuale kanë shkallën më të lartë të përfundimit të parakohshëm: kallamtarët dhe suvatuesit janë në krye të listës, me pothuajse 50%. Në anën tjetër, kuzhinierët specialistë, ekspertët gjeomatikë dhe projektuesit 3D kanë norma prej vetëm rreth 10%.

Arsyet më të zakonshme të përmendura për zgjidhjen e një kontrate ishin zgjedhja e gabuar e punës, arsyet shëndetësore ose performanca e praktikantit.

Ekspertët e intervistuar nga gazetat thanë gjithashtu se shumë të rinj janë gjithnjë e më të prirur për të gjetur një karrierë kuptimplote, në vend që ta shohin veten thjesht si fuqi punëtore. Një ekspert i të rinjve tha gjithashtu se ai kishte parë një rritje të madhe të frikës midis të rinjve gjatë viteve të fundit lidhur me krizën klimatike, konfliktin në Ukrainë dhe pandeminë Covid, përcjell tutje albinfo.ch.