Tematike

Vjena renditet “qyteti më pak miqësor në botë për të huajt”

Raporti i InterNations Expat Insider për vitin 2023 vlerëson mirë Vjenën për Cilësinë e Jetës – por kryeqyteti është ndoshta më i miri për ata që janë të gatshëm të durojnë armiqësinë lokale.

Një vend i mrekullueshëm për të jetuar – por një vend i vetmuar për emigrantët. Ky është verdikti kryesor i raportit, sipas thelocal.at.

Mërgimtarët që jetojnë në 49 qytete u anketuan se si vendi ku jetonin u grumbulluan sipas treguesve, duke përfshirë cilësinë e jetës dhe lehtësinë e vendosjes. Kur ishte fjala për cilësinë e jetës, Vjena u rendit e 8-ta në përgjithësi, i dyti në Udhëtim dhe Transport, i 11-ti në Mjedis dhe Klima, i 9-ti në Kujdesin Shëndetësor dhe i 17-ti në Sigurinë e Punës dhe i 18-ti në Strehimin, shkruan albinfo.at.

Por, ia doli aq keq në çdo gjë tjetër sa ra në vendin e 36-të në total. Sipas masave të Miqësisë Lokale dhe Kulturës dhe Mirëpritjes, kryeqyteti austriak doli i fundit. Ai gjithashtu doli i treti prej fundit për Finding Friends.

Dhe dyfishi i mesatares globale e ka të vështirë të mësohet me kulturën lokale (36 për qind kundrejt 18 për qind globalisht). Rreth 63 për qind e të huajve në Vjenë thonë se është e vështirë të bësh miq atje, krahasuar me 36 për qind në nivel global.

Ankesa të tjera të emigrantëve të atyre që jetojnë në kryeqytet përfshijnë vështirësitë për të paguar pa para dhe vështirësitë për të marrë viza dhe leje qëndrimi.

Më pak se gjysma i shohin mundësitë e tyre të karrierës në mënyrë të favorshme, krahasuar me 57 për qind në nivel global.

Mbi një e treta (36 për qind) e vlerësojnë negativisht tregun vendor të punës. Më shumë se dy të tretat e të huajve që jetojnë në Vjenë thonë se janë ende të kënaqur me jetën e tyre atje – që krahasohet me 72 për qind globalisht.

Situata nuk është shumë më mirë as jashtë Vjenës – me të njëjtin raport që publikoi renditjen e vendeve në fillim të këtij viti. Ai zbuloi se Austria në tërësi është vendi më pak miqësor i anketuar për emigrantët.