Lajme

Si po e bën Austria më të lehtë imigrimin e punonjësve të huaj shëndetësorë?

Plakja e popullsisë së Austrisë dhe mungesa e punonjësve të kujdesit shëndetësor janë ndër sfidat kryesore të vendit. Një zgjidhje është tërheqja e kujdestarëve të huaj për të punuar, por procesi është kompleks.

Popullsia e Austrisë po plaket, ka paralajmëruar Ministria e Shëndetësisë e vendit. Nevoja për përkujdesje do të rritet ndjeshëm në vitet e ardhshme—ashtu si sektori i kujdesit përballet me mungesën e fuqisë punëtore (për shkak të një vale të ardhshme pensionesh dhe më pak njerëzve të gatshëm për të hyrë në profesionin e infermierisë).

Për të adresuar mungesën e punëtorëve të kualifikuar, institucionet e kujdesit shëndetësor dhe organizatat mbështetëse po bëjnë përpjekje për të rekrutuar staf nga vendet e treta, transmeton albinfo.at. Megjithatë, një nga pengesat kryesore me të cilat përballen punonjësit e shëndetësisë është vetë burokracia austriake. Procesi i nostrifikimit të vendit, njohja e kualifikimeve të huaja, është i gjatë dhe i ndërlikuar.

“Procedurat ndonjëherë zgjasin shumë. I njëjti kualifikim zakonisht trajtohet ndryshe në varësi të shtetit federal ose universitetit të shkencave të aplikuara. Ne tani po e trajtojmë këtë,” tha Ministri i Shëndetësisë Johannes Rauch në një deklaratë për shtyp, shkruan thelocal.

Standardizimi dhe përshpejtimi i njohjes së kualifikimeve të huaja

Austria po krijon tani një bazë të dhënash të përgjithshme për njohjen e kualifikimeve të huaja, tha Rauch, duke kërkuar ta bëjë procesin më të lehtë dhe më të shpejtë pa kompromentuar standardet e larta të vendit në kujdesin infermieror.

Baza e të dhënave vë në dispozicion raporte të përgjithshme mostrash, të cilat më pas mund të përdoren nga shtetet dhe universitetet për procedurat e nostrifikimit nga të gjitha vendet e treta. Qeveria thotë se disa raporte speciale u krijuan gjithashtu për aplikantët nga Bosnja dhe Hercegovina, Serbia, Ukraina, Kolumbia, Filipinet, India dhe Tunizia. Në këtë mënyrë, njohja e kualifikimeve nuk do të duhet të fillojë nga e para për çdo aplikant të vetëm.

Baza e të dhënave nuk zëvendëson ekzaminimin individual. Megjithatë, Ministria e Shëndetësisë thotë se mbështetja e shteteve federale dhe universitetet e shkencave të aplikuara në punën e tyre, përshpejton procedurat dhe kontribuon në standardizimin.

Webfaqe e re për infermierët dhe punonjësit e kujdesit

Ministria e Çështjeve Sociale e Austrisë krijoi gjithashtu një uebsajt të ri ku personeli infermieror nga jashtë mund të gjejë informacione për fillimin e një karriere në Austri.

Faqja e internetit është gjithashtu në gjuhën angleze dhe një vetë-vlerësim i shkurtër mund t’ju çojë tek autoritetet e duhura për të filluar procesin e njohjes së diplomës.

Baza e të dhënave dhe faqja e re e internetit janë pjesë e përpjekjes së Austrisë për të sjellë më shumë staf infermieror në vend dhe për t’i bërë profesionet e kujdesit më tërheqës. Në vitin 2022, Austria zbuloi një paketë reformash prej 1 miliard eurosh për të përmirësuar kushtet e punës për profesionistët e sektorit shëndetësor.

Ajo përfshinte disa bonuse të lidhura me pagat, investimet në trajnime dhe një bursë për infermierinë për ata që kalojnë (ose kthehen) në profesionin e infermierisë deri në 1,400 € do të financohen nga Agjencia Austriake e Punësimit – AMS.

Kishte gjithashtu masa të tilla si një javë shtesë me pushime me pagesë për të gjithë ata më të vjetër se 43 vjeç dhe më shumë “kredi kohore” për ndërrimin e natës për ata që janë në kujdes afatgjatë në spital.