Lajme

Rritet përqindja e grave në tregun zviceran të punës

Sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO) gjatë 30 vjetëve të fundit, përqindja e grave dhe burrave të rinj në tregun zviceran të punës është afruar.

Duke marrë të gjitha moshat së bashku, 79.6% e grave në moshë pune (15 deri në 64 vjeç) ishin në tregun e punës (duke punuar ose duke kërkuar punë) vitin e kaluar, krahasuar me vetëm 68.2% në 1991, thotë raporti i FSO-së i publikuar të enjten. Vitin e kaluar shkalla e aktivitetit të meshkujve të së njëjtës moshë ishte ende më e lartë në 87.4% se ajo e femrave, por kjo ka rënë nga 91.1% në 1991, transmeton albinfo.ch.

Më shumë gra po marrin pjesë në tregun e punës, veçanërisht në grupmoshën 25 deri në 39 vjeç. Ky tregues u rrit nga 72.3% në 1991 në 87.3% vitin e kaluar.

Kjo mund të shpjegohet me harmonizimin më të mirë të punës dhe jetës familjare, por edhe me faktin se nënat do të kenë fëmijën e tyre të parë më vonë, thotë FSO.

Niveli i arsimimit është gjithashtu një faktor. Gjatë 30 vjetëve të fundit rritja e punësimit të femrave është përqendruar jo vetëm në grupmoshën 25-39 vjeç, por edhe në grupmoshën 55-64 vjeç. Në këtë grup të dytë, evolucioni shpjegohet pjesërisht nga rritja e moshës ligjore të pensionit për gratë nga 62 në 64 vjeç (në dy faza midis 2001 dhe 2005).

Shkalla e aktivitetit të femrave të moshës 55-64 vjeç ishte vetëm 43,8% në vitin 1991, por qëndroi në 70,1% në 2022. Për meshkujt në të njëjtën grupmoshë, kjo normë ka rënë nga 86,4% në 82,1% gjatë së njëjtës periudhë.

Pavarësisht nga ky trend, shumë sektorë në Zvicër mbeten konservatorë dhe hendeku i pagave midis burrave dhe grave është ende i madh, transmeton tutje albinfo.ch.